Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оценио је данас лицемерном изјаву хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић да Србија мора да реши бар једно од отворених питања, као што су нестали, повратак имовине, културног блага, архивске грађе, проблем границе на Дунаву, да би председник Србије Томислав Николић могао да дође у Загреб.

Колинда Грабар Китаровић се понаша према Србији на начин као да је Хрватска решила проблеме стотина хиљада протераних Срба и српских повратника, истакао је Линта.

Он је позвао Грабар Китаровић да јавно каже због чега Хрватска одбија да испуни обавезе које је преузела Уговором о приступању који је потписала са Европском унијом крајем 2011. године, а који се односе да побољшање положаја Срба, спровођење Уставног закона о правима националних мањина, економског развоја крајишког подручја и кажњавања свих ратних злочинаца без обзира на националну и верску припадност.

Линта је подсетио да председница Хрватске систематски крши људска права својих држављана српске националности и да на тај начин наставља политику цементирања етничког чишћења Срба коју је реализовао Фрањо Туђман.

Према оцени Линте, Грабар Китаровић добро зна да Хрватска није вратила протераним Србима отетих 40.000 станова на којима је било станарско право, да није исплатила новчану накнаду за преко 10.000 кућа и локала које су у терористичким акцијама по хрватским градовима минирали припадници хрватских формација током 1991. и 1992. године.

Такође зна, каже Линта, да није исплатила отете пензије за 50.000 српских пензионера, да није вратила преко 800.000 катарстарских парцела отетог пољопривредног земљишта протераним Србима, да није исплатила девизну штедњу хиљадама протераних Срба, да одбија да призна десетинама хиљада Срба уплаћене доприносе за радни стаж који је стечен до 1991. године и друго, наводи се у саопштењу.