POSLE osam godina čekanja, specijalno državno tužilaštvo tek ovih dana proverava da li je krajem 2007. i početkom 2008. postojao plan za ubistvo Mila Đukanovića, predsednika Vlade Crne Gore! Iako je od tada do danas mnogo vode poteklo Moračom, nikada niko nije odgovarao za tu priču koja je u to vreme "lebdela u vazduhu". Navodno se radilo o profesionalnom ubici koji je trebalo da preko eksplozivne naprave velike razorne moći udari na predsednika Vlade Crne Gore. Specijalni tužilac Milivoje Katnić ocenjuje da se radi o krivičnom delu - terorizam u pokušaju, na štetu Đukanovića.

Ostalo je nejasno zbog čega je ova informacija svih godina držana daleko od očiju javnosti, kada se zna da je "na vreme" prijavu tužilaštvu podneo nekadašnji službenik Agencije za nacionalnu bezbednost Vasilije Mijović. Sada Katnić provera Mijovićeve navode da je Andrija Jovićević, bivši šef crnogorske policije, od njega tražio da za račun u to vreme visokopozicioniranih srpskih političara organizuje likvidaciju Đukanovića.

Član parlamentarnog odbora za bezbednost i odbranu, Nebojša Medojević, smatra da ovom istragom Đukanović pokazuje strah koji je posledica "rata klanova u DPS".

- Strahuje on za svoju ličnu bezbednost i to nije bez osnova. Đukanović je prevario i izdao mnogo opasnih i moćnih ljudi koji su od njega očekivali podršku i zaštitu. Pod pritiskom SAD i Evropske unije primoran je sada da pušta niz vodu neke ljude iz političkog, ali i sveta kriminala, koji su mu u jednom trenutku bili siguran oslonac, kaže za "Novosti" Medojević. - Milo Đukanović dobro zna da Andrija Jovićević nije čovek formata Sveta Marovića, već da se radi o hrabrom i dostojanstvenom čoveku koga ne mogu uplašiti metode Udbe. Đukanović je u strahu i od naroda, ali i zbog svođenja računa i sada očajnički pokušava da fabrikuje lažne afere, zastrašujući narod, prizivajući neke sukobe i incidente.

HARANGA U Demokratskom frontu ocenjuju da je režim krenuo u medijsku harangu protiv Andrije Jovićevića, bivšeg ministra unutrašnjih poslova i jednog od lidera nekadašnjeg bloka za zajedničku državu Srbije i Crne Gore. - Svesni smo da imamo posla sa političkom organizacijom koja je odavno svoje partijske organe izmestila u prostorije ANB, poručuju iz DF.

Svojevremeno je sada pokojni Vukašin Maraš, funkcioner crnogorskih službi bezbednosti, po sopstvenom priznanju, krajem devedesetih i političkog razlaza Đukanovića i Miloševića, otkrio nameru određenih krugova iz Srbije koji su navodno hteli da naude Đukanoviću. Sve se dešavalo uoči drugog kruga predsedničkih izbora u Crnoj Gori, kada je ilegalno stigla grupa iz Beograda i Novog Sada koja je brojala čak 11 mišićavih momaka. Oni su bili smešteni u podgoričkom hotelu "Ljubović", ali je Maraševa ekipa "provalila" njihov pakleni plan i u noćnoj akciji 14. oktobra 1997. stavila "lisice" na ruke ljudima sa "debelim kriminalnim dosijeima", koji su, kako se tada pričalo, bili deo "crvenih beretki".

Bezbednost Đukanovića je, navodno, bila ugrožena i 1999. godine u vreme NATO agresije na Srbiju i Crnu Goru, kada je on "politički leteo na krilima Alijanse", iako su bombe sejale smrt po Danilovgradu i siromašnoj varošici Murino.


NAJAVIO UBISTVO

Poruka koju je nedavno preko jednog portala saopštio Podgoričanin Luka Vukojević (28), da će ubiti premijera Mila Đukanovića kako bi spasao naciju, digla je na noge policiju u glavnom gradu, koja je vrlo brzo ušla u trag autoru i protiv njega podnela krivičnu prijavu, jer je, po njihovim procenama, ugrozio bezbednost premijera.

Međutim, prilikom prvog saslušanja Vukojević je kazao da nije imao nameru da bilo kome preti, a posebno ne da ostvari ono što je napisao.