ФЕШТЕ, фештађуни, мажоретке... нису у култури Паштровића. Они који су ово организовали нису свесни шта раде. Пљују на традицију својих предака.

Ово је, између осталог, поводом феште коју је у суботу увече на платоу испред града-хотела Свети Стефан организовало новоосновано невладино удружење "Свети Стефан - Наш дом", изјавио Димитрије Лакић, архимандрит манастира Прасквица, "духовног чувара паштровског краја".

Из овог дела Митрополије црногорско-приморске оштро реаговање уследило је поводом поменуте "феште од руштула", када је на стотине окупљених, мештана и туриста, уживало у посластицама из Паштровића и културно-забавном програму који је тим поводом одржан. А фешту је отворио дефиле маскираних чланова НВО "Фештађуни" из Будве и мажоретки. Програм су потом наставили клапа "Хармонија", фолклористи из Будве и чланови НВО "Фештађуни".

Игуман Лакић наводи да је део Паштровића у суботу учинио оно што нису успели ни они који су владали дуго овим крајевима. Млечићи, Французи, Аустроугари, Италијани...

- Хоће да нам наметну оно што није наше - рекао је Лакић.

Из НВО "Свети Стефан - Наш дом" најавили су саопштење на ову реакцију цркве.


КАТАСТРОФА ЗА ДУХОВНО НАСЛЕЂЕ

ЉУТ је и парох паштровски Синиша Смиљић. Истиче како је упозоравао на време да се оваква фешта не прави, јер је то "катастрофа за паштровску културу и наслеђе, највише духовно".

- Верујем да организатори тога нису свесни. Понеко, можда, и јесте. Нека им Бог помогне - рекао је Смиљић.