Нема много градова који се као Херцег Нови могу похвалити Градском музиком која, са кратким прекидима током ратних периода, ради читавих 130 година.

Основана је 1886. године, а после периода стагнације, сада је у друштву опет све живо и у знаку припрема за прославу значајног јубилеја. Током 13 деценија рада у Градској музици свирало је више од 300 музичара и радило 14 капелника, али прослава пада у време када је на челу оркестра први пут дама - крхка професорка флауте у Музичкој школи, Новљанка, Ивана Петковић.

Каже да је од најранијег детињства знала да ће музика бити њено животно опредељење. Подршку јој је пружао деда, чувени Иван Ђанко Цибер, својевремено и сам диригент и капелник Градске музике у Херцег Новом, Дубровнику, Котору.

- Колеге су одлично прихватиле вест да сам постала капелница. Они знају да ћу се сигурно борити за Градску музику, а што се осталог тиче, са дедом сам проживела припрему већине маршева за Градску музику. Још памтим како је писао и брисао ноте, остављао партитуре по столу, двоумио се, али и био бескрајно задовољан када добро заврши посао - прича Ивана.

Више од посла брину је услови у којима ради Градска музика.

- Сала на Карачи у којој вежбамо је тесна и хладна. Инструменти су стари. Униформе треба обновити - набраја задатке Ивана Петковић, истичући и да чланове Градске музике који су службеници, занатлије, радници повезује иста љубав према музици и Херцег Новом, па ће и те задатке заједно обавити.

Кад не диригује градским оркестром, Ивана у Музичкој школи предаје флауту. Петнаестак малишана уз њу ће без сумње заволети музику и свој град, а можда допринети будућности градске музике која од ове године враћа на новске улице традицију променадних концерата.

МАЖОРЕТКИЊЕ

У САСТАВУ Г радске музике су и херцегновске мажоретке које сада води Антонија Новоселац. Нема улице у већим градовима Европе кроз коју нису продефиловали, истичући увек да представљају Херцег Нови, а њихови дефилеи су поздрављани са симпатијама једнако у Београду, Дубровнику, Сарајеву, Загребу, Бечу, Љубљани, Будимпешти, Сегедину, Копенхагену...