ЉУБЉАНА - Право истополним партнерима на усвајање деце најпроблематичнији је део закона чијим је усвајањем у парламенту Словенија постала 11. држава Европске уније која признаје истополни брак, а противници су већ почели да прикупљају потписе за референдум како би оспорили закон који тек треба да ступи на снагу.

Промена Закона о брачној заједници и породичним односима, којим се дозвољавају геј бракови и усвајање деце хомосексуалним паровима, прихваћена је у уторак у парламенту са 51 гласом "за" и 28 "против".

Међутим, пред парламентом је, према тврдњама католичких и цивилних удржења, против закона демонстрирало око 8.000 људи и верује се да би на референдуму, ако би био расписан, могло бити осигурано довољно гласова да се закон поништи.

Према недавној анкети дневног листа "Дело", 60 одсто словеначких испитаника се изјаснило за то да се истополним заједницама призна право на склапање брака према обреду важећем за хетеросексуалне парове, али се већина противи законској одредби да истополни парови могу усвајати децу.

Водећи словеначки медији либерално-левог профила данас истичу да је новим законом само признато постојеће стање, да је укинута законска дискриминација истополних парова и да се земља тако приближила модерним решењима која важе у неким другим државама, преноси Хина.

Портали и форуми који мисле супротно упозоравају да је реч о великом друштвеном преокрету и увођењу контроверзне "родне теорије" која ће додатно антагонизовати друштво.

Католички медији сматрају да би убудуће, на основу тог закона, из школа могли бити отпуштани наставници који пред ученицима не би бранили право хомосексуалних заједница, као и да ће неке земље опозвати споразуме са Словенијом о усвајању деце.

Истичу, пре свега, Русију која је пре две године забранила давање деце на усвајање у државе које допуштају родитељска права истополним паровима.

У Словенији на усвајање деце чека готово 600 неплодних парова, а трећина усвојења односи се на децу из иностранства.

Да би противници закона успели у референдумској иницијативи, морају у року од седам дана да прикупе 4.000 потписа, а затим у додатних месец дана још 40.000.

Поред тога, на референдуму против већ усвојеног законског решења мора гласати најмање 20 одсто од свих уписаних бирача што ће бити тешко постићи, а такав референдум мора одобрити и Уставни суд.