Председник Хрватске Иво Јосиповић осудио је вечерас честитку лидера српских радикала “српским четницима” поводом “дана ослобођења Вуковара”, који се у тој држави обележава као Дан сећања на вуковарске жртве у последњем рату.

Јосиповић је на свом Твитер налогу Шешељеву честитку оценио срамном провокацијом.

"Након срамотног саопштења на Дан сећања на жртве Вуковара, Шешеља треба вратити у Хаг", навео је хрватски председник, пренела је агенција Хина.

У саопштењу објављеном на порталу Српске радикалне странке се наводи да је њен лидер, хашки оптуженик Војислав Шешељ “српским четницима честитао дан ослобођења српског Вуковара".

Хина је пренела да се у Шешељовој поруци наводи да су "на данашњи дан пре 23 године српски четници, након тромесечних јуначких борби, ослободили Вуковар од усташких паравојних формација".

"Српски Вуковар био је први ослобођени српски град, који је, без борбе, уз помоћ режима у Београду, предат усташкој хрватској држави”, навео је Шешељ кога је Хашки трибунал прошле седмице пустио на привремену слободу.

У поруци челника се наводи и како се "Војислав Шешељ и његова странка никада неће одрећи ни једног педља српске државе и учинит ће све да Република Српска Крајина и српски Вуковар поново буду у саставу Велике Србије".

Хрватски председник је јуче у обраћању јавности путем ХТВ-а саопштио да је писао председнику Хашког суда Теодору Мерону поводом пуштања на привремену слободу лидера српских радикала Војислава Шешеља.

Јосиповић је рекао да је Мерона у писму упозорио на могућност јачања Шешељеве политичке активност и опасност да његов говор мрžње моžе теšко наруšити мир и стабилност у Југоисточној Европи.

И министарка спољних и европских послова Весна Пусић најавила је да ће у Бриселу своје европске колеге упозорити на отежавајућу околност у Југоисточној Европи насталу пуштањем на слободу Војислава Шешеља.

Пусићева је оценила да Шешељ представља “потенцијално реметилачки фактор, у првом реду у односима и јавном мњењу у региону”.

ПИЦУЛА ЗА РАСПРАВУ И РЕЗОЛУЦИЈУ О ОСУДИ ШЕШЕЉА

Посланик Европског парламента Тонино Пицула (СДП) изјавио је данас у Бриселу да је спреман да у Одбору за спољну политику покрене расправу о резолуцији којом би се поручило да је неприхватљива ратно-хушкачка реторика којом се последњих неколико дана служи хашки оптуженик Војислав Шешељ.

Пицула је рекао да постоји неколико иницијатива које долазе од хрватских посланика у Европском парламенту и да је он спреман "врло скоро", прихватајући иницијативу председника Хрватске Иве Јосиповића и поздрављајући је, да отвори расправу на Одбору о усвајању резолуције, пренела је Хина.

"Та би резолуција говорила о наставку политке проширења, али с појачаном одговорношћу држава да сузбију политике које би могле довести до нових сукоба на западном Балкану, управо свесни чињенице, поготово на данашњи дан присећајући се страдања Вуковара и Шкабрње, да је та политика допринела невероватном злу, материјалном разарању, убијању људи", навео је Пицула.

Према његовим речима, стога би требало добро припазити да се појединачна патологија, "а сведоци смо Шељешевих иступа, у неким поремећеним односима, не претвори у патолигизацију целих друштава".

"Хрватска би, с обзиром на своју недавну прошлост требало да буде посебно опрезна, а у Европској унији имамо један форум као што је Европски парламент да те ствари на време продискутујемо", рекао је Пицула.

Посланик Андреј Пленковић (ХДЗ) је рекао да Европска народњачка партија (ЕПП) на седници Европског парламента у Стразбуру следеће седмице планира да предложи резолуцију којом би се осудило понашање оптуженика за ратне злочине Војислава Шешеља након његовог пуштања на привремену слободу.

Пленковић је рекао да су он и заступници Дубравка Шуица (ХДЗ) и Давор Стиер (ХДЗ) добили подршку на клубу посланика ЕПП-а да се у хитну процедуру упути такав предлог резолуције те да су о томе разговорали и с повереником за политику суседства и преговоре о проширењу Јоханесом Ханом, како би и Хан, који ће ускоро посетити Србију, био "упозорен на ту тему".