ЦЕТИЊЕ - Михаило Газивода с Цетиња, најстарији свештеник на простору Српске православне цркве, а можда чак и целог православља ових дана обележио је сто година живота! Стари прота се није уморио од седам и по деценија дуге мисије ширења вере, љубави према крсту и отаџбини и службовања по храмовима Митрополије црногорске приморске.

Ведар и крепак присуствовао је светој архијерејској литургији у Цетињском манастиру коју је служио митрополит Амфилохије са свештенством и монаштвом. Током Свете службе, митрополит га је одликовао Златним ликом Светог Петра другог, ловћенског Тајновидца.

- Проту Михаила је Господ удостојио да данас буде сведок прошлог времена и страдања Цркве Христове. Она је од времена самога Христа увек на распећу. А то распеће је провео кроз себе и наш Михаило - истакао је Амфилохије. - Митрополит црногорско-приморски Јоаникије је мученички страдао, његов наследник Арсеније био осуђен на 11 година затвора, а више од стотину сабраће свештеника мученички пострадали за Христа. Господ је Михаила удостојио да међу нама и с нама посведочи њих за Христа пострадале. То је велики Божји дар за њега, потомство, школу Светог Петра Цетињског коју је и он завршио. Велика је то потврда и сведочанство да Бог воли народ свој и изабранике и свештенство своје.

Подсетио је Амфилохије да дуг живот проте Михаила није био нимало једноставан:

- Битисао је у временима великих распећа и страдања, и његових и народа Божјега. Ако је некад и поклекнуо, усправио се и остао живи сведок верности својој свештеничкој заклетви, Цркви Божјој православној, животу Светог Петра Цетињског...


УЗБУЂЕЊЕ

ВАН себе сам од радости! Нисам заслужио толико признање. Замишљам да је оно признање свим пострадалим свештеницима, којима се не зна ни гроба ни мрамора. Захваљујем свима вама који сте ме овде позвали од првог дана. Још тада сам осетио да ми идемо напред. И идемо, ако Бог да - рекао је прота Михаило, који је с потомством поделио овај велики догађај.