ПОДГОРИЦА - Остао је Мираш Дедејић, самозвани поглавар канонски непризнате Црногорске православне цркве, без „чврстог ослонца“ Живорада М. Павловића, који је био „подгорички парох“. Он је преко Митрополије црногорско-приморске молио за опроштај и повратак у свету СПЦ, молећи се Господу да га прими као покајника.

Павловић је бивши свештеник Епархије браничевске Српске патријаршије и припадник тзв. ЦПЦ, који се „одвратио од душепогубног служења и припадништва тој псеудоцрквеној организацији“. Митрополија је медијима доставила Павловићево покајничко писмо упућено високопреосвећеном митрополиту Амфилохију.

У њему он наводи да је пре 14,5 година (25. октобра 1999.године) учинио непромишљен искорак у животу због којег је, како подсећа, санкционисан у складу са канонима Православне цркве - лишен је свештеничког чина и искључен.

- Самовољно сам напустио Браничевску епархију и дошао у Црну Гору, у тзв. верску заједницу ЦПЦ. На позиве СПЦ одговарао сам непримерено услед помрачења ума и под копреном искушења и греха. Како је време одмицало, све више сам долазио до сазнања да сам направио кардиналну грешку која ме је коштала духовног мира и слободе и угрозила моје вечно спасење - пише у писму митрополиту.

У међувремену, каже Павловић, „господ Бог ми шаље опомену у виду здравствених проблема, што доживљавам као позив да се вратим Православној цркви и исконским духовним и моралним вредностима“.

- Овим путем, искрено и из свег срца се кајем за све грехе које сам до сада учинио. Усрдно се молим Господу нашем Исусу Христу и цркви Божијој да ми опрости - каже Павловић у писму Амфилохију.

После Горана Кољеншића који је отказао „послушност“ тзв. ЦПЦ, из те организације је отишао након 53 дана и Војислав Миљанић из Војводине и ево сада и Жика Смедеревац.


МОЛИ АМФИЛОХИЈА ДА СЕ ЗАУЗМЕ

ВАШЕ високопреосвештенство, најпонизније, очински Вас молим да се Вашим ауторитетом заузмете код виших црквених власти СПЦ како би ми се црквена казна ублажила и како би ме вратили у ред члана свете Православне цркве да могу, као хишћанин, верник, да посећујем света богослужења, да се исповедам и причешћујем ради спасења душе своје“, пише Павловић у писму митрополиту Амфилохију. „С обзиром да ми је здравље нарушено и да ме чека хируршка интервенција на срцу, потребно ми је да се исповедим и причестим како бих могао, са вером и усмереношћу ка правди и истини, да дочекам дане након операције. Својим понашањем потрудићу се да оправдам указано поверење.“