ПОДГОРИЦА - Када у понедељак, у 16 часова, врховни рабин Црне Горе Луциано Моша Прелевић, унесе Сефер Торе (петокњижје) у поткровље зграде у којој се налази седиште Јеврејске заједнице Црне Горе у Подгорици, то ће значити отварање прве синагоге у овом граду и држави. Велики догађај за најстарији народ и религију, чија прича на овим просторима траје вековима. У Црној Гори их нема много, свега око 400 од севера до југа, који ће се молитвено окупљати у свом „бет кнесету“.

- Овде се застава Израела вијори и никоме не смета. А и зашто би? У Црној Гори никада није било антисемитизма и надам се да га неће ни бити. - каже за „Новости“ Јаша Алфандари, председник. - Од удружења грађана 2011. Јеврејска заједница Црне Горе убрзо је прерасла у верску националну заједницу, а јеврејска вера овде, као и у осталим земљама региона призната је за традиционалну религију.

Историја Јевреја траје 2.000 година, а први трагови јављају се на рушевинама древне Дукље, недалеко од Подгорице.

- Приликом обиласка тог локалитета на једној од зидина вила са шестокрака Давидова звезда - додаје Едита Клејн, која је у Црну Гору дошла из Вараждина, пре три и по деценије.

- Откуд она ту, не знам ни ја - каже Алфандати.

- Дукља представља рани средњи век када је Јевреје представљао свећњак са седам зрака што је и данас грб државе Израела. Давидова звезда је фикција и она није припадала грбу породице Давида и Соломона и синова њихових, већ је настала негде између 14. и 15. века по узору на хришћанске богомоље.

ЗАЈЕДНИЦА ЈЕВРЕЈСКА заједница Црне Горе је најмлађа и вероватно најмања на свету. Одлука о њеном формирању донета је 2011. године када је регистрована као удружење грађана. Крајем јануара 2012. Јеврејска заједница је са Владом Црне Горе потписала уговор о међусобним одсносима.

Наши саговорници подсећају да је на простору данашње Црне Горе у 16. и 17. веку живела бројна јеврејска заједница од око 2.000 људи.

У Јеврејској заједници Црне Горе кажу да у својој мисији немају бављење политиком.

- То је неписано правило целе наше дијаспоре, почев од Америке где је наша заједница веома моћна и немају своје странке. Према томе, нигде у свету изван Израела нећете наћи ниједну партију Јевреја, па ни овде у Црној Гори.

Заједница је од општине Подгорица и Владе Црне Горе на поклон добила леп плац испод Лјубовића, под условом да буде приведен намени. На том месту саградиће се велика синагога са јеврејским културним центром који ће опслуживати цео Балкан. Црна Гора је ушла на јеврејску мапу.