БАНјАЛУКА - Цела Босна је гробље невино страдалих муслимана, а река Дрина на граници са Србијом је њихова највећа масовна гробница!

Ово је, током предавања о теми „Искуства босанских муслимана“ на Универзитету Оксфорд, поручио бошњачки члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић, што је у Српској оцењено наставком ширења радикалне бошњачке пропаганде лажима и језиком мржње.

- Бошњаци су од 1918. до 1992, од завршетка Првог светског рата до почетка агресије на БиХ, живели у четири различите јужнословенске заједнице које су их игнорисале, асимилирале и допуштале агресивне нападе на њихове животе и имовину - рекао је Изетбеговић.

Додао је да су кроз историју „национализми угрожавали физички опстанак Бошњака“.

- У времену прве Југославије, којом су доминирали Срби, Бошњацима је одузето преко милион хектара земље, забрањено је име Бошњак, укинут назив босански за језик, чак је и вера називана мухамеданском уместо исламом. Читава села су поклана - навео је он.

Нагласио је и да је време Другог светског рата један од два мрачна историјска момента у 20. веку, у којем су Бошњаци „додирнули дно патње и искушења“.

- Отпор младих бошњачких интелектуалаца организованих у илегалну организацију „Млади муслимани“ је скршен драконским казнама. Вође су стрељане или осуђене на вишедеценијске казне - казао је Изетбеговић.

Бошњачки члан Председништва БиХ је, ипак, закључио да је „најтежи, геноцидни напад на Бошњаке извршен у времену распада бивше Југославије, почетком деведестих година, кад су се Слободан Милошевић и Фрањо Туђман договорили о подели БХ. територије“.

“КУЛМИНАЦИЈА У СРЕБРЕНИЦИ“ ИзетбеговиЋ је навео да је „у бруталном четворогодишњем рату у БиХ извршено свирепо етничко чишћење становништва и темељито уклањање трагова муслиманске културе и традиције“.
- Кулминација рата био је геноцид у Сребреници - закључио је он.

- Ипак, на референдуму о независности који је организован у марту 1992. показало се да је огромна већина грађана, укључујући и део Срба, а посебно Хрвата, привржена БиХ. Око две трећине становништва је изашло на референдум и скоро стопостотно подржало независност - казао је Изетбеговић и додао да је потом уследио „брутални напад тадашње ЈНА и паравојних српских јединица на БиХ којем се крајем 1992. прикључила и Хрватска“.

Српски посланици у парламенту БиХ тврде да је Изетбеговићев говор на Оксфорду наставак ратне бошњачке пропаганде, у којој се не бирају речи да се нападне Српска и Срби у БиХ.

Посланик СНСД у парламенту БиХ Славко Јовичић, каже, за „Новости“, да је Изетбеговић на угледном британском универзитету, једној од најреспектабилнијих светских научних институција, саопштио гомилу - лажи.

- Непримерено је да човек који обавља функцију члана Председништва БиХ говори тако острашћено, неаргументовано и радикално. То је мржња која разара ову земљу. Зашто није поменуо ниједном речју српске и хрватске жртве? - рекао је Јовичић.

Он је истакао да је то систематска бошњачка манипулација ратом и жртвама.


ОДБРАНА ЕРДОГАНА ЛАГУМДжИЈА је изјавио да су речи турског премијера Реджепа Тајипа Ердогана да је „Турска Косово, а Косово Турска“ извучене из контекста.
- Знам да се у нашој регији у целини турски званичници осећају као код куће и да позивају све нас да се осећамо као код куће када смо у Турској - рекао је Лагумджија.
- Упорно инсистирају на тези о искључиво бошњачкој жртви и српском злочину која је највећа лаж - рекао је Јовичић и додао да све док бошњачки политичари буду говорили на овакав начин, у свету БиХ нема европску будућност.

Осим Изетбеговића, лекцију о БиХ држао је и министар спољних послова Златко Лагумджија на америчком Универзитету Колумбија. Лагумджија је напао дејтонско уређење земље.

- Дејтонски споразум је постао сметња самом себи. Тај споразум је једна од препрека за БиХ да крене брже напред, јер омогућава етнички ексклузивитет, чак и сегрегацију - сматра Лагумджија.

Посланик СДС у парламенту БиХ Борислав Бојић каже, за „Новости“, да су Изетбеговић и Лагумджија у Лондону и САД удружено напали Српску и Дејтон.

- Ништа добро од њих не можемо ни очекивати. То су деструктивни политичари, који руше целу земљу - упозорио је Бојић.