БАНјАЛУКА - Министар спољних послова БиХ Златко Лагумджија изазвао је прави дипломатски скандал на дебати 68. заседања Генералне скупштине Уједињених нација, јер се није појавио на отварању заседања, да би се потом, док је говор држао амерички председник Барак Обама, лагано ушетао у салу!

Лагумджија је, због кашњења, пропустио говор генералног секретара УН Бан Ки Муна, као и обраћање председника Генералне скупштине УН Джона Еша, потврдили су у среду учесници мисије БиХ при УН.

- Док је Обама говорио сви су седели на својим местима и слушали. Лагумджија је ушао на поливини говора, што је недопустиво. То је дипломатски скандал - истакли су чланови мисије БиХ при УН.

Лагумджија је низ скандала наставио и касније, када се није појавио на заседању док је председавајући Председништва БиХ Жељко Комшић држао говор.

ЗАХТЕВИ ЗА СМЕНУ ЗБОГ самовољних потеза у дипломатији Златка Лагумджије, српски посланици су у више наврата покретали иницијативу за његову смену, али никада нису успели да обезбеде довољно гласова из Федерације БиХ.

Познато је да је Комшић напустио Лагумджијин СДП управо због његових самовољних потеза и одлука у партији.

Српски посланици у парламенту БиХ тврде да је Лагумджијин поступак непримерен и скандалозан.

- Лагумджија је и раније имао неколико димпломатских скандала, али ово је заиста срамота за БиХ. Неприхватљиво је овакво понашање шефа дипломатије било које земље - рекао је, за „Новости“, Славко Јовичић, посланик СНСД у парламенту БиХ.

Партије из Српске недавно су оштро реаговале након што је објављена фотографија Златка Лагумджије са ратном заставом бивше Армије БиХ. ПДП је због ове провокације затражио Лагумджијину смену.

- На застави са љиљанима сам видио своју крв и нико нема основа да ми држи било каква предавања - одговорио је Лагумджија. - Застава са љиљанима је и те како легална и део је наше традиције и културе. Под том заставом био сам потпредседник владе, члан врховне команде... Рањен сам под заставом са љиљанима. То је, дакле, моја застава.