БОСАНСКИ ПЕТРОВАЦ - Предајем вам уређену епархију и верујем да ће нови владика Атанасије ову епархију још више обновити и духовно обогатити.

Ово је у недељу на почетку свечаности - предаје дужности рекао испред храма Светих апостола Петра и Павла у Босанском Петровцу досадашњи епископ Хризостом. Он је ову поруку упутио владики Атанасију (Ракити) који је одлуком Светог архијерејског сабора постављен за новог духовног оца ове еперхије, у чији је трон јуче и службено уведен.

Свечаном чину испред лепо уређене цркве, која се налази у самом центру Босанског Петровца, присуствовао је велики број православних верника из овог места, али и из целе крајишке регије. Они су топло поздравили долазак поглавара СПЦ - Нјегову светост патријарха Иринеја, који је заједно са архијерејима, досадашњим и будућим епископом, предводио вишечасовну свету литургију одражану под сводом храма Светих апостола Петра и Павла. Црквени простор био је тесан да прими све вернике који су желели да присуствују чину увођења у трон новог епископа Епархије бихаћко-петровачке.

Подсетимо, Сабор СПЦ изабрао је почетком јуна досадашњег владику бихаћко-петровачког Хризостома за зворничко-тузланског епископа, на место пензионисаног Василија. Епископ Хризостом водио је успешно ову епархију 22 године.

Он је у својој опроштајној беседи подсетио на тешке периоде, посебно у време крвавог рата у БиХ, када је скоро све српско становништво напустило ове просторе и отишло у егзодус. Пожелео је да у будућности два доминантна народа на овим просторима - српски и бошњачки - наставе сарадњу и позвао на међунационалну толеранцију. Похвалио је у том смислу допринос Хамдије Липоваче, актуелног премијера Унско-санског кантона, који је у друштву начелника општине Златка Хујића присутвовао јучерашњој свечаности у Босанском Петровцу.

ДОСТОЈАНСТВЕНО Свечаности у Босанском Патровцу присуствовао је велики број младих, који су дошли у родни крај из разних места Србије и Републике Српске, где су нашли привремено, а можда и стално станиште. Док је трајао овај величанствени црквени збор, није забележен ни најмањи инцидент, а скуп су одлично обезбедили припадници МУП Унско-санског кантона.

Новопостављени епископ Бихаћко-петровачке епархије владика Атанасије Ракита рођен је у Јању код Шипова. Замонашио се са 19 година у Манастиру Крка код Книна, где је завршио богословију. Дипломирао је на Академији Светог Владимира у Нјујорку, а до своје 25. године предавао је у манастиру Крка, одакле је премештен на Косово и Метохију. У Призренској богословији провео је 11 година, а 1994. долази у Београд на позив патријарха Павла, где је предавао на Богословском факултету.

За епископа хвостанског изабран је у време НАТО бомбардовања Србије маја 1999, да би од тада обављао дужности помоћника патријарха српског у Архиепископији београдско-карловачкој и викарног епископа све до одлуке Светог синода да преузме садашњу дужност.

Овој свечаности присуствовао је велики број верника. Међу њима био је и Михајло Ракита, академски сликар из Бањалуке.

- Дошао сам да га поздравим и да будем сведок овом чину. Потичемо из истог краја, можда смо и неки даљи род. Ако будем у прилици, ту дилему ћу решити уколико славимо исту славу, а то је Јовандан - казао нам је овај угледни мајстор сликарства.

ОВАЈ СВЕТ ТРЕБА ПОПРАВИТИ

ПРЕ свечаног устоличења новог епископа, Нјегова светост Патријарх Иринеј предводио је свету архијерејску литургију уз саслужење владика, свештенства и монаштва СПЦ. После овог чина патријарх је верницима поручио је да Господин Атанасије долази у доста сређену епархију, за разлику од његовог претходника Хризостома, који се вратио у порушену епархију. - Покажите љубав према свом народу и свештенству, настојећи да унапредите духовни живот у Епархији - рекао је поглавар СПЦ, додајући да је Господ Бог увек био на страни и милостив према онима који су страдали, пожелевши новом епископу срећу у својој духовној мисији. Новоустоличени епископ ове епархије Атанасије рекао је да је територијално она велика, али да овде сада има свега око 40.000 верника. - Епархији припадају и они који су протерани из својих домова и живе широм света. Трудићу се да испуним све што од мене црква тражи на добробит народа ове епархије, што ћу учинити уз помоћ оног кога ми зовемо Господ Бог. Овај свет треба поправити - казао је у инаугуралном говору нови епископ бихаћко-петровачке епархије.