ПЛјЕВЛјА - Посланик Демократског фронта Владислав Бојовић у саопштењу за медије подржао је протесте бивших радника „Вектре Јакић“ који седам дана, због неисплаћених 12 зарада, блокирају одвоз обловине с депоа ове фирме. Бојовић је дао снажну подршку протестима радника који су принуђени да своја основна грађанска права, гарантована уставом и законима, штите свакодневним протестима и најавом штрајка глађу.

- Не може Ђукановић оправдати своју пасивност власничком структуром у овој компанији, односно аргументом да је „Вектра Јакић“ приватно предузеће, пошто читава Црна Гора зна да је управо актуелни премијер Ђукановић у осмишљеном пројекту стварања Црне Горе као приватне државе омогућио Брковићу да на крајње проблематичан и сумњив начин добије прилику да неконтролисано експлоатише један од највреднијих ресурса Црне Горе, пљеваљске шуме - каже Бојовић.

Он је позвао премијера да нареди Брковићу да коначно престане да замајава раднике и читаву црногорску јавност како ће „Вектра Јакић“, и поред извесног сценарија ликвидације, покренути производњу и наставити с радом, и како ће према радницима бити измирене све обавезе, а да они само треба да се стрпе.

- Позивам Мила Ђукановића да под хитно реши проблем радника „Вектре Јакић“ и обезбеди да им буду измирене све припадајуће зараде, рачунајући порезе и доприносе. Актуелни премијер је најпозванији да то учини, с обзиром на то да је власник „Вектре“ Драган Брковић његов кум, коме је управо Ђукановић омогућио да у периоду сумњивих приватизација изгради пословну империју, почев од Комбината алуминијума, „Вектра Боке“, па до „Вектре Јакић“, а која се сада урушава као кула од карата - наводи се у саопштењу Бојовића.

Подизвођачи „Вектре Јакић“, који секу стабла, такође су незадовољни, јер су радници спречили одвоз обловине зато што од „Вектре“ не могу да извуку новац. До сада им је рад плаћан балванима, које су продавали и тако наплаћивали свој рад. Петнаест подизвођача на сечи сутра ће о томе разговарати са стечајним управником.


СТАВ РАДНИКА

БИВШИ радници „Вектре Јакић“ након састанка прошлог петка са стечајним управником Момом Јокићем нису се договорили око исплате 12 зарада из 2012. године, па ће, како је медијима саопштио председник синдиката „Вектре Јакић“ Жељко Вучетић, став бити познат у понедељак, за када је заказан састанак радника.

Јокић је тражио од радника да прекину блокаду испоруке балвана, уз обећање да ће им исплатити све што им по закону припада.