БАНјАЛУКА - Председништво БиХ именовало је бившег министра здравља Републике Српске Ранка Шкрбића за амбасадора у Србији, којег је на ову функцију предложио председавајући Председништва Небојша Радмановић, сазнају „Новости“.

За амбасадора у Чешку иде новинарка „Слободне Босне“ Данка Савић, коју је предложио хрватски члан Председништва Жељко Комшић.

У Саудијску Арабију, на предлог бошњачког члана Председништва БиХ Бакира Изетбеговића, путује Харис Хрле, зет Бисере Турковић, која је тренутно амбасадор у Бриселу.

Хрле је раније по принципу спајања породица био амбасадор у Бечу, где му супруга ради у УН центру. Познато је његово залагање за ослобађање Јована Дивјака, који је у Бечу био ухапшен по потерници Интерпола на захтев Србије због ратног злочина у Добровољачкој улици 1992. године.

У Пакистан путује Недим Надаревић, а у Франкфурт Джевад Шалдић, који је од оснивања члан СДА и кадар те странке из дијаспоре.

Председавајући Председништва БиХ Небојша Радмановић потврдио је да су именовани амбасадори у Србији, Чешкој, Саудијској Арабији, Пакистану и генерални конзул у Франкфурту.

Радмановић није желио да каже њихова имена, истичући да је то уобичајена пракса док именовани амбасадори не добију агремане земаља у које одлазе.