БАНјАЛУКА - Босна и Херцеговина је на крају 2012. године најдаље од чланства у Европској унији од свих суседних земаља! Ниједан суштински захтев Брисела у овој години није испуњен, па је и сама апликација за статус кандидата у Унији још прилично далеко.

То потврђују најновији извештаји европских институција о напретку земље ка ЕУ.

Посебно забрињавају све чешћи захтеви водећих европских земаља да БиХ буде чак укинут безвизни режим због прилива све већег броја лажних азиланата из земље у Европске уније.

Европска комисија је оценила да је разочарана застојем у напретку БиХ у процесу евро-атланских интеграција, а посебно због наставка сецесионистичке реторике у земљи и неиспуњавања преузетих обавеза.

Званичници ЕУ посебно су разочарани због неиспуњавања "Мапе пута" договорене у јуну у Бриселу са лидерима из БиХ, али и забринути због нереализације раније постигнутих политичких договора.

МАЛИ ПОМАК КАО мали помак на путу ка ЕУ могу се навести потписивање споразума између БиХ и ЕУ о приступању Еветској трговинској организацији и договор експертских тимова БиХ, Хрватске и ЕУ о трговинској раземни после 1. јула, када Хрватска постаје чланица ЕУ.

И док земље региона све сигруније корачају ка чланству у ЕУ, БиХ и даље тапка у месту, а по многима ова година је потпуно изгубљена када је реч о испуњавању преосталих европских услова.

Домаћи лидери током целе године нису успели да реше проблем примене пресуде Суда у Стразбуру у предмету "Сејдић - Финци" којом је земља оптужена за дискриминацију националних мањина, јер им Устав не дозвољава кандидовање за чланове Председништва БиХ и делегате у Дому народа.

Иако је Брисел подвукао да без испуњавања овог услова не може бити ратификован Споразум о стабилизацији и придружењу земље са ЕУ, без чега је немогуће поднети апликацију за статус кандидата, водеће политичке партије нису успеле да постигну договор о примени пресуде.

Није испуњен ни захтев да буде успостављен ефикасан механизам координације између различитих нивоа власти у земљи када је реч о испуњавању европских задатака и обавеза.

ОХР И У 2013. САВЕТ ЕУ позвао је надлежне у БиХ да испуне све потребне услове како би дошло до затварања Канцеларије високог представника. Наведено је да ће ЕУ наставити да разматра смањење надлежности и премештање тог међународног представништва. Међутим, сада је извесвесно да ће ОХР и у 2013. остати у БиХ.

Председавајући Председништва БиХ Небојша Радмановић сматра да је реално да одлука "Сејдић-Финци" буде примењена у првој половини идуће године, те да БиХ аплицира за кандидатски статус у ЕУ и да проведе изборе 2014. године у складу са тим.

Радмановић је нагласио да је БиХ све ближа евро-интеграцијама и да постоји политичка воља за приближавање ЕУ, а да међународна заједница никаква решења не би требало да намеће силом.

- Припадам онима који су креирали политику према којој је изворни "Дејтон" најбољи за БиХ. То и данас мислим. Јер, промене "Дејтона", које су се десиле силом међународне заједнице, направиле су проблеме са којима се данас сусрећемо - рекао је Радмановић.

Посланик СНСД у Парламенту БиХ Славко Јовичић каже, за "Новости", да су бошњачки политичари својим максималистичким захтевима блокирали европски пут земље.

- Желели су да кроз причу о европској интеграцији отму што више надлежности од Српске и пренесу их на ниво БиХ. Нису у томе успели, јер им Српска то није дозволила. Сада смо ту где смо. Очекујем више политчког компромиса у наредној години - истакао је Јовичић.