На љутој Ковач греди изнад села Петњица, код Шавника, постојбини предака Вука Стефановића Караджића, ускоро би требало да заблиста српска азбука од 30 слова и лик реформатора српског језика!

Пре годину дана Скупштина фондације Вукове задужбине Жабљака, Шавника и Плужина покренула је ову иницијативу, а пројекат је урадио песник Чедо Ковачевић, који преко страница "Новости" први пут јавности на видело износи компјутерски изглед са радним називом "Вуково звјездано јато" или "Вуково сазвежђе".

- Очекујемо да заживи ова иницијатива и да се наша лепа азбука и лик Вука Караджића уклешу на две стене у гредама повише села Петњица. Нека свет види наша слова и Вука, творца српске писмености! Цео доживљај биће потпун тек када се уграде рефлектори и са магистрале која од Рисна преко Никшића и Шавника води до Жабљака и Пљеваља, а "сазвежђе" доживи као на длану. То ће бити најлепши дуг човеку који је суштински утемељен у духовни и културни идентитет Црне Горе и чији корени су управо из овог краја. А петњичке стене уздижу се изнад самог спомен-комплекса "Вукови коријени", у чијој близини је и чувена Шујова пећина, која би се преуредила за културне светковине - каже за "Новости" Чедо Ковачевић.

Сада су на потезу општина Шавник и министарства просвете и културе. Професор Војислав Караджић упутио је допис Мијомиру Вујачићу, првом човеку општине.


СЛОВА ДВА МЕТРА Планирано је да величина изливених слова у бронзи буде два метра, што ће заузети висину од око 40 метара! Неколико метара десно на суседној стени исте величине налазиће се Вуков лик, објашњава Чедо Ковачевић.

- Ова сјајна замисао је плод ангажовања Чеде Ковачевића и наишла је на одобравање како нашег села Петњице и месне заједнице Пошћење, тако и свих заинтересованих: да се Вуков комплекс употпуни, да му се да још већи смисао и значај - истиче Караджић.

- Пројекат је по обиму и извођачким карактеристикама обиман, а у каснијој фази обухватио би и уређење Велике пећине са осветљењем, укључујући рад сликарске колоније лети, прилазне степенике од пута до њеног улаза... А ласерско осветљење азбуке и Вуковог лика омогућило би да наше село постане у неку руку и место ходочашћа. Све ово би кроз донаторства и спонзорства људи из земље и дијаспоре могло бити урађено. Јер, то је наш дуг према Вуку.

Да се ништа неће препустити случају уверен је и Чедо Ковачевић.

- Геолози ће дати последњу реч око квалитета стена, а наши мајстори потом ће цео посао привести намени.

Међу Караджићима је својевремено провејавала идеја да се у Петњици изгради кућа која би била посвећена лику и делу Вука Караджића, а у којој би се одржавале манифестације током целе године. Попут музеја у којем би били изложени разни експонати везани за самога Вука, његове родитеље и братственике.

- Овде испод петњичких греда одавно станује Европа, којој је и сам Вук заједно са Нјегошем припадао - поручују Караджићи.