ПРОМОВИСАНјЕМ ”свежих” података о броју нових држављана Бугарске, потпредседник државе Маргарита Попова открила је да је само у последња четири месеца, између осталих издато више од 2.200 држављанстава - Македонцима, док софијски медији збрајањем већ оперишу бројком од милион грађана из источног суседства који су прихватили документа Бугарске!

То би значило да се половина Македонаца ”побугарила”, с обзиром на то да бивша југословенска република има два милиона становника. По бугарским статистикама чак две трећине укупног становништва Македоније има бугарско порекло, што их квалификује да затраже комшијско држављанство. Чиме су све Македонци мотивисани да траже документа из Софије и које сигнале очитава Скопље од својих грађана који се на тај начин легитимишу?

ЛЈУПЧО - БУГАРИН БУГАРСКЕ пасоше не узимају само ”обични” грађани већ и политичари који о томе нерадо говоре. Да је власник бугарског пасоша није се либио да призна Лјупчо Георгиевски, бивши македонски премијер и некадашњи лидер и сада владајућег ВМРО ДПМНЕ.

- Вероватно је да Македонци са бугарским пасошем уживају привилегије које носе документа Европске уније и заштиту која се пружа грађанима Уније, али вероватно има и нечег другог. Македонија је под великим притиском. Етнички је подељена земља, што показују и најновија убиства. Један број Македонаца по пореклу има услове за бугарско држављанство и на тај начин тражи сигурност, јер, тешко је данас бити Македонац, живети у етнички подељеној земљи којој је блокиран улазак у ЕУ и НАТО - каже за ”Новости” Предраг Симић, професор Факултета политичких наука у Веограду.

Примамљивом иновираном понудом либералних услова за стицање држављанства Бугарске, поред Македоније, расте број становника и Молдавије, Украјине, Србије, укључујући и оне из јужне српске покрајине Косово и Метохије, посебно у области Гора, који прихватају нову шансу за добијање пасоша чланице ЕУ.

Маргарита Попова је од преузимања функције потпредседника државе у јануару ове године Попова у више наврата говорила о развијању ”нове политике према Бугарима који живе у иностранству”, укључујући ту, како се прецизира, ”бугарске заједнице у Македонији, Србији, Молдавији и Украјини”.