ПОДГОРИЦА, ПЛјЕВЛјА - Посрнула пословна империја Драгана Брковића "Вектра", он сам, управници његових фирми, као и државни званичници који су му омогућили спекулативне послове и некажњено непоштовање уговора, предмет су кривичне пријаве коју је врховном државном тужиоцу поднео МАНС.

Рајко Драгаш и Радојица Грба, стечајни управник пљеваљске корпорације "Јакић", "Оптела" и "Грађевинара", те стечајни судија Зоран Ашанин, могли би да одговарају за злоупотребу службеног положаја, јер су незаконито организовали стицање добити Брковићу.

У кривичној пријави се наводи да је Брковић у стечајном поступку, уз помоћ поменутих судија и управника, по веома повољним условима преузео пљеваљске фирме. На одговорност се позивају и бивши министар економије Бранко Вујовић и директор Управе за шуме Радош Шућур. Оно на шта су раније упозоравали радници пљеваљских предузећа који су месецима без плата, сада је предмет могуће будуће истраге надлежних.

Брковић је, подсећа се, до "Јакића" дошао по осам пута нижој цени од почетне, тако што је стечајни управник Рајко Драгаш тражио од владе да отпише потраживања према корпорацији "Јакић", која би се реализовала ако се она приватизује, што је влада прихватила.

МАНС у кривичној пријави подсећа да је Влада тада незаконито дала сагласност за давање концесије за коришћење шума "Вектри Јакић", без јавног оглашавања и провере да ли испуњава услове. Радош Шућур, чији потпис је у име Управе за шуме на уговору о давању концесија "Вектри Јакић" на готово 90 одсто пљеваљских шума, терети се да није учинио ништа због неиспуњавања обавеза ове компаније.

Од 2007. године "Вектра" није испуњавала своје концесионе обавезе, па је 2010. остварила мање од 20 одсто производње на коју се обавезала и платила мање од трећине накнаде од око 500.000 евра. МАНС терети Рајка Драгаша јер је постављен за извршног директора "Вектре Јакић" док му је трајао мандат стечајног управника, одакле је са Шућуром потписао уговор о концесијама. Зоран Ашанин није контролисао управника, па је злоупотребио положај стечајног судије.

Сценарио сличан ономе из "Вектре Јакић" одиграо се и у "Оптелу" и "Грађевинару". Фирме су купљене за мале паре, није испоштован уговор, а имовина свих предузећа је послужила као обезбеђење огромних банкарских кредита које Брковић није враћао, и за које се не зна како су искоришћени.

У случају оба предузећа, стечајни судија је био Зоран Ашанин, а управник Радојица Грба.


ПОПОВИЋ: МЕДИЈИ КОРУМПИРАНИ

"ВЕКТРА Монтенегро" контролише ситуацију у систему фирме, и ОТП банка није преузела контролу у "Вектри Јакић" - рекао је за локалну пљеваљску телевизију Милић Поповић, један од директора у систему "Вектре" и особа задужена за односе са јавношћу.

Он тврди да је последњих дана интензивирана медијска кампања с циљем сатанизације "Вектре" и оптужио медије за корупцију.

- Ништа од тога није тачно. Напротив, ми смо у интензивним преговорима са ОТП банком око решавања међусобних односа и враћања целокупног дуга - казао је Поповић.

Извршни директор "Вектра Боке" рекао је да фирма у којој ради трпи штету због тренутне ситуације и додао: - Сва медијска бука забринула је и наше извођаче радова и наше пословне партнере, и све људе који су упослени у систему. (М. Д.)