БАНјАЛУКА - У јеку најновије политичке и медијске хајке на Републику Српску, праћену квалификацијама "геноцидна творевина настала на крви 300.000 бошњачких жртава",заобилазе се чињенице које је утврдио сарајевски Истраживачко-документациони центар да је до сада регистровао око 98.000 убијених у протеклом рату - свих националности.

Овај податак о броју свих цивилних и војних жртава, припадника сва три конститутивна народа, донекле се подудара и са званичним подацима власти Српске које тврде да је убијено око 90.000 људи.

Директор ИДЦ-а Мирсад Токача каже да овај број још није дефинитиван, јер се истраживање наставља, али тврди да он неће прећи 100.000 убијених, укључујући и око 500 грађана БиХ који су страдали 1991. на ратиштима у Хрватској и Словенији.

ДОДИК: СРБИ НАЈВЕЋИ СТРАДАЛНИЦИ ПРЕДСЕДНИК Српске Милорад Додик истакао је да се међународна политка према БиХ стварала на основу лажних података. Он је навео да ниједног тренутка неће оспорити чињеницу да су Бошњаци масовно страдали у рату деведесетих, али: - Српски народ је највећи страдалник у ратовима деведесетих и једино што је у политичком смислу успео да оствари је Српска. Ми Српску волимо и не дозвољавамо да је било ко скрнави на било који начин - рекао је Додик.

Утврђено је да су од 98.000 жртава - 55 одсто војници, а 45 одсто цивили. Међу убијеним је око 64.000 Бошњака, 24.900 Срба, 7.700 Хрвата и око 500 "осталих". Према подацима институција РС, убијено је више од 30.000 Срба.

- Истраживања смо радили по општинама, а интересовала нас је и национална структура. Највише жртава регистровано је у Сарајеву: 13.756, а затим у Сребреници, Приједору, Зворнику, Братунцу, Фочи, Власеници, Мостару, Добоју, Вишеграду, Бањалуци, Брчком и Рогатици - рекао је Токача.

Он каже да је - на основу прикупљене документације о свакој жртви, затим, контаката са породицама, медицинске документације о утврђеној смрти жртве, те других извора утврђено да је у Сарајеву (у оба дела града) страдало 8.400 војника и 5.600 цивила.

- У нашем послу имали смо великих проблема са бројем жртава, јер многи користе потпуно неаргументоване и неутемељене бројке. Као да имате неку врсту такмичења ко ће објавити већи број жртава и тиме потврдити да је злочин био већи, што је апсурдно. Тиме се само узнемирава јавност - оценио је Токача.

Токача сматра да је претеривање у броју убијених, силованих, као и заточених особа "део менталитета и покушаја да се бројевима ствари направе горим него што јесу, а оне су саме по себи грозне".

Посланик СНСД Славко Јовичић каже за "Новости" да је цифра од 300.000 бошњачких жртава обична лаж коју је измислио бошњачки политички врх и амерички ментори.

- Добро је што је Токача саопштио ове податке, јер они руше стереотип о искључиво бошњачкој жртви. И Срби су убијани масовно. Одржавање лажи о броју убијених је начин припремања терена за укидање Српске, а ми то никад нећемо дозволити - рекао је Јовичић.