БАНЈАЛУКА - Захтев лидера Странке демократске акције Сулејмана Тихића Уставном суду БиХ, да се оцени сагласност Изборног закона и Пословника Представничког дома Парламента БиХ са Уставом БиХ, није ништа друго до покушај да се сруши Устав, односно Босна и Херцеговина, кажу саговорници „Новости“.

Тихић овим потезом жели, по ко зна који пут, да укине ентитетско гласање и да се у БиХ гласа само по принципу један човек један глас на свим изборима.
Премијер РС Милорад Додик каже да је Тихићева апелација Уставном суду БиХ типична злоупотреба правосуђа и Уставног суда.
- Тихић има право да покрене спор и поднесе апелацију, али то није и не може бити добронамерно, и на линији је концепта доминације Сарајева и једног народа над друга два у БиХ, који воде бошњачки политичари, а предводи их Тихић - истакао је Додик.
Славко Јовичић Славуј, посланик СНСД у Представничком дому Парламента БиХ, на који је Тихић посебно огорчен, каже за „Новости“ да су изјаве Тихића, да је захтев поднео јер српски посланици у Парламенту БиХ злоупотребљавају ентитетско гласање, велика лаж.
- Српски посланици никада нису злоупотребили ентитетско гласање. Реч је о томе да су бошњачки министри у процедуре у Представнички дом увек слали противуставне законе, који иду на штету Српске, како би се пренело што више надлежности са РС на БиХ. То се, наравно, коси са уставном позицијом Српске, па смо ми посланици у Представничком дому оборили све овакве законе, док смо подржали законе који су били у складу са Уставом БиХ и нису ишли на штету РС - тврди Јовичић.
Према његовим речима, Тихићев захтев нема никакве основе, јер иде против Устава БиХ - ако нема конститутивности народа у БиХ, нема ни Устава, а ни БиХ.
- Ту је катастрофално погрешио. Нјегов циљ је очигледно да оваквим потезима покуша да од РС узме што више надлежности и да БиХ постане централизована држава. Уставни Суд БиХ не може да уважи Тихићеву апелацију, јер би онда „пао“ Устав БиХ, а Уставни суд је ту управо да га штити. Али, у БиХ је све могуће, па тако и да Уставни суд БиХ сруши Устав БиХ и државу БиХ - каже Јовичић.
Лидери опозиционих партија Српске такође сматрају да је Тихићев захтев политички трик и обична манипулација грађанима у БиХ.
Лидер СДС Младен Босић каже да Тихићева намера да сруши РС није неочекивана, па ни на овакав начин, јер је добро познато да је Тихић главни заговарач укидања ентитетског гласања.
Младен Иванић, председник ПДП, истиче да је Тихић повукао изузетно ризичан потез, јер је удар на ентитетско гласање, како каже, покушај рушења РС, а тиме и БиХ.
- Било каква промена равноправности ентитета је, у ствари, укидање равноправности ентитета и народа, што је врло опасно. Ако Уставни суд БиХ уђе у то, отвориће такву нестабилност из које неће бити излаза - упозорио је Иванић.

МИРНО РАЗДРУЖИВАНЈЕ
НЕВЛАДИНА организација „Српски народни покрет“ позвала је политичаре сва три народа да размотре могућност мирног раздруживања у БиХ.
- Велика је могућност да Уставни суд донесе управо онакву одлуку какву Тихић очекује и да на тај начин индиректно укине ентитетско гласање - сматрају у невладиној организацији и подсећају на многобројне раније правно проблематичне одлуке донесене прегласавањем српских и хрватских судија у Уставном суду БиХ.

МОГУЋНОСТ
АКО би Уставни суд БиХ усвојио Тихићев захтев, РС би званично остала без потребних представника у заједничким институцијама и Бошњаци би имали апсолутну већину. То значи да би могли да изгласају све законе који иду само њима наруку, чиме би РС постала слово на папиру, односно Бошњаци би у будућности могли и да је укину.