НИКШИЋ - Од најављеног позамашаног руског бизниса у никшићкој општини готово да нема ни мрвица. Први су на тло највеће црногорске општине закорачили представници компаније „Русмонстаљ“ 2002. године, када су на велика врата ушли у „Железару“, да би после само годину дана спаковали кофере и напустили Никшић.

Две године касније, код металурга су опет стигли Руси из „Мидленда“, да би и они остали кратко. Данас у граду под Требјесом некако опстаје руска Централноевропска алуминијумска компанија која газдује никшићким „Бокситима“. Обећали су да ће на рудокопима „црвеног злата“ остати дуго. Међутим, криза увелико дрма ово предузеће и питање је хоће ли Руси, уколико уведу стечај или прогласе банкрот фирме, остати и даље у Никшићу.
И у месну заједницу Грахово, удаљеној око 50 километара, стигли су руски бизнисмени. Компанија „Грахово медикал центар“ ДОО обећала је да ће изградити нови хотел и на тај начин поспешити туристичку понуду овог лепог краја.
- Купили су сву имовину бивше Земљорадничке задруге, којој припада и хотел у центру места, пре више од годину дана. Све обавезе према 15 радника су испунили. Још им исплаћују зараде, иако многи не раде. Тачно је да касне плате, али их запослени примају а не раде - каже Зоран Бошковић, председник месне заједнице Грахово. - Верујем да ће Руси испоштовати купопродајни уговор, јер је ово подручје идеално за отварање једног оваквог објекта у коме ће бити места за лечење и опоравак.
Надомак хотела је шума од 103 хектара под црним бором, а лекари кажу да је то идеално место за оне који имају проблем са штитном жлездом. Граховско језеро и нови магистрални пут, који пролази кроз центар данас запуштеног и напуштеног места, и руски капитал, могу да врате живот овом крају.
Граховљани не губе оптимизам. Верују да ће четврти поход руских бизнисмена у никшићкој општини бити за њих берићетан. Грахово је пре Другог светског рата имало 4.700 становника, а данас их једва 800. Ту су и две основне школе и у оближњем Нудолу, које броји седамдесет ђака. У центру места су амбуланта у којој лекар спцијалиста долази само једном недељно из Никшића, као и пошта и месна канцеларија.

МАГИСТРАЛА НАДЕ
КАДА буде завршен магистрални пут од Рисна, Граховљани ће до мора стизати за свега двадесетак минута. Раније су се за куповину земље интересовали странци, али је то, засад, стало. Захваљујући географском положају и климатским условима, прича се да ће у граховском пољу врло брзо заживети ваздушна бања. И за тај пројекат су заинтересовани Руси.