ПЛЈЕВЛЈА - Званична застава општине биће тробојка, на којој ће водоравно бити поређане црвена, плаветна и бела боја, одлучила је скупштинска већине у локалном парламенту. Одборници су гласали у односу 18:12 за ново решење, док је представник СРС своју уздржаност прокоментарисао проценом да се ради о "подели српског народа и чистој политикантској игри".

За тробојку изјаснили су се одборници СНП, НС, ДСС, СЛ и један одборник Покрета за промене, док су против били они из коалције ДПС-СДП. Како год било, предлог нацрта одлуке о изменама Статута општине, у којем је главна "ставка" увођење тробојке са грбом града у средини - као званичног обележја града - биће на јавној расправи до краја маја.
Претходни покушај исте већине, да се тробојка именује за званично знамење, пропао је јер Влада Црне Горе није дала сагласност, сматрајући пљеваљску заставу "модификованим обликом заставе државе Србије".
- Очекујемо да, током јуна, тај предлог буде озваничен, без обзира што коначну реч о свему даје Влада Црне Горе. Ради се о бојама раније црногорске заставе, које се не смемо стидети - каже Велимир Голубовић, председник Скупштине општине Пљевља, у којој већину има "српски блок", док извршну власт "држи" коалиција ДПС-СДП, немоћна у општинском парламенту.
- Сведоци смо да се, у односу на претходни предлог заставе, плава боја замењује плаветном, што је само ствар нијансе. Дакле, и даље остају аргументи да се ради о модификованом облику заставе једне од суседних држава, што закон не дозвољава - остаје при ранијем ставу ДПС њихов одборник Тарик Гаджовић.
- Мислим да ће, овога пута, Влада усвојити нашу одлуку. Боје на застави и њихов распоред потичу још из времена краља Николе Петровића. Ако то неко није знао, може се лако уверити. Сада више нема ни говора да је реч о модификованим облицима застава суседних држава и таква, евентуална, образложења не би "пила воду" - "реплицира" Радоман Гогић, председник Општинског одбора СНП у Пљевљима, и скреће пажњу да многим опонентима промиче околност да је на средину нове заставе "смештен" грб чији је аутор Пљевљак, Хајрудин - Кико Расимлић.

КАКО ВЛАДА КАЖЕ
ИСПОШТОВАЋЕМО све одлуке Владе Црне и, ако она усвоји одлуке о изменама Статута општине Пљевља, односно да сагласност да тробојка буде званично обележје града, она ће то и бити - саопштено је у уторак "Новостима" из кабинета др Филипа Вуковића, градоначелника Пљеваља.