Католички ред послао је свештеника педофила, за којег је знао да је осуђен за злостављање деце, у афричке земље да ради с породицама и децом, открила је истрага Си-ен-ен.


Свештеник Лук Делфт оптужен је да је за време своје службе у Каритасу, водећем католичком добротворном удружењу, у Средњоафричкој Републици сексуално злостављао најмање два дечака.


50-годишњи свештеник из Белгије припада реду Салезијанаца или Дружбе светог Фрање Салешког, римокатоличком црквеном реду којем је главна мисија хришћанско одгајање адолесцената и младих. Делфт је смењен са свог положаја тек након што је Си-ен-ен његовим надређенима открио нове оптужбе, преноси index.hr.


Годинама је ред Салезијанаца прикривао сексуално злостављање свештеника Делфта, пише Си-ен-ен, премештајући га с једног места на друго. Упркос оптужбама и осуди за сексуално злостављање, било му је допуштено да и даље ради с децом.


Албан Алаин, који сада има 17 година, и његова породица изјавили су да је Делфт више пута сексуално злостављао тинејџера када га је пре четири године срео у кампу за расељене становнике у Кага-Бандороу.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: СУМЊЕ ЗА СИЛОВАЊЕ ДЕВОЈЧИЦА: Меленчанин панично тражи браниоца

Када је новинарка Си-ен-ен-а упитала свештеника Делфта има ли шта рећи о оптужбама за сексуално злостављање, он је само одговорио да нема.


- Али ви сте свештеник, представник Бога. Деца вас оптужују да сте их сексуално злостављали, а ви на то немате ништа рећи, ништа у своју обрану? - упитала га је новинарка.


- Не, немам - одговорио је Делфт.


ЗЛОСТАВЉАО ЈЕ ДЕЦУ У БЕЛГИЈИ


Но, то није први пут да је Делфт оптужен за злостављање младих дечака. Наиме, већ је раније оптужен за такве злочине, а Салезијанци су тога били свесни када су га послали у Средњоафричку Републику. Делфт је злостављао најмање два дечака, једног од 12 година, а другог од 13 година, док је 2001. радио као надгледник у салезијанском интернату Дон Босцо Синт-Денијс-Вестрем, који се налази у белгијском граду Генту.


Делфт је тада имао 31 годину, а задатак му је био да пази на децу. Уместо тога, улазио је током ноћи у њихове спаваонице и злостављао их.

(index.hr)