Немачка је данас покушала да ублажи француске бриге око НАТО-а нудећи формирање групе стручњака за испитивање безбедносних изазова алијансе након што је председник Емануел Макрон изјавио да је та војна организација на самрти.


Макронова јавна критика НАТО-а, нарочито недостатка америчког руководства, забринутост због непредвидиве Турске која је заузела делове територије на северу Сирије без обавештавања својих савезника, и потреба да Европа преузме веће безбедносне одговорности - уздрмала је савез, подсећа АП.


На састанку министара спољних послова НАТО-а у Бриселу, немачки министар Хајко Мас рекао је да је трансатлантски савез са 29 земаља "животно осигурање Европе" и да тако треба и да остане. Истакао је да би циљ требало да буде спречавање "тенденције раздвајања" унутар НАТО-а.


Да би се осигурало да се то не догоди, мора се ојачати "политичка рука" НАТО-а, рекао је Мас новинарима.


"Требало би да добијемо савете од стручњака, од људи који разумеју ове проблеме", рекао је немачки министар.


Он је одбио да објасни или коментарише ко би могао бити део ове стручне комисије, рекавши да га више занима како немачки партнери реагују на предлог. Одговор Француске на понуду требао би да покаже да ли се разлике унутар НАТО-а могу премостити.


Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг долази у Париз следеће недеље, 28. новембра, на разговор с Макроном. Уочи састанка у Бриселу, Столтенберг је рекао да је најбољи начин да се превазиђу разлике да се "седне и разговара о њима и да се у потпуности разумеју поруке и мотиви".


Прочитајте још: Макрон упозорава: НАТО на самрти, Европа на ивици понора


Упитан у среду зашто је Макронов став разљутио савезнике и да ли би могао нашкодити НАТО-у, Столтенберг је рекао, не спомињући Француску, да "не постоји начин да се негира да постоје неслагања у питањима попут трговине, климатских промена, иранског нуклеарног споразума, а такође и једноставно о томе како се носити са ситуацијом на североистоку Сирије".''


Он је, ипак, додао да је неопходно да се те несугласице превазиђу јер је важно и за Европу и за Сједињене Државе да остану јединствени.