ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА - ПАРИЗ


ФРАНЦУСКА је у среду низом комеморативних окупљања обележила четврту годишњицу стравичних атентата које су исламски терористи починили у главном граду Паризу, када је страдало 130 људи, док је више од 350 повређено.


Од Стадиона Француске, до сале "Батаклан" и испред сваке баште ресторана где су изведени напади, окупили су се чланови владе, родбина страдалих и неки од преживелих у атентатима.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ПОКОЉ У ГЛАВНОМ ГРАДУ ФРАНЦУСКЕ: Терористи сејали смрт, уведено ванредно стање; Оланд најавио битку!


Четири године касније, обавештајне службе истичу да је опасност од могућег новог терористичког напада и даље присутна, али да интезитет јењава. Тако је 2017. године осујећено 17 атентата, а ове свега 4. Истовремено, 2019. је покренуто упола мање информативних истрага у вези с тероризмом, него лани.


AP PhotoJacques Brinon


Главни разлог за то је смањење капацитета Исламске државе у Сирији и Ираку, јер тамо више не могу да обучавају терористе и препремају их за овакве ударе. Ипак, власти су веома опрезне, јер у сваком тренутку "успавани нападачи" могу самостално да реагују.


Чак половина атентатора у последње време у Француској су били у потпуности непознати обавештајним службама, и то је оно што изазива велику забринутост.

AP PhotoThibault Camus

МЕГА ПРОЦЕС

У ФРАНЦУСКОЈ се припрема огроман судски процес учесницима, организаторима и помагачима у атентатима 13. новембра 2015. године. Претпоставља се да ће бити одржан 2021. Оптужено је 14 особа, од којих се 11 налази у затвору, а међу њима је једини преживели камиказа Салах Абдеслам. У процесу ће учествовати чак 350 адвоката. У Палати правде су започели грађевински радови да би се припремиле сале у којима ће моћи да се прати овај историјски процес.