Амерички државни секретар Мајк Помпео и шеф немачке дипломатије Хајко Мас истакли су данас значај НАТО-а, наводећи да је трансалтанска сарадња била од пресудног значаја за пад Берлинског зида пре 30 година и да је и данас релевантна.


Они су своје коментаре у одбрану НАТО-а изнели након што је француски председник Емануел Макрон рекао да је недостатак лидерства САД узрок "мождане смрти" НАТО-а.


Обраћајући се након посете немачком селу Медларојту, које је било подељено током Хладног рата, Помпео је рекао новинарима да је "изванредним радом" демократских земаља "створена слобода" и милиони људи извучени из "веома тешких ситуација", пренео је АП.


"Мислим да је НАТО и даље важан, кључни, историјски можда један од најкључнијих, стратешких партнера у забележеној историји", рекао је Помпео новинарима у Лајпцигу.


Мас је рекао да не верује у "мождану смрт" НАТО-а.


"Чврсто верујем у међународну сарадњу", додао је он.


Француски председник Емануел Макрон раније је оценио у интервјуу за британски "Економист" да је НАТО на самрти, а да се Европа налази на ивици понора.


Прочитајте још: Макрон упозорава: НАТО на самрти, Европа на ивици понора


Макрон је упозорио чланице европске земље да се више не могу ослонити на Сједињене Државе, односно да се од Америке више не може очекивати да ће стати у одбрану земаља чланица НАТО-а.


"Оно што тренутно пролазимо може се описати као мождана смрт НАТО-а. Европа се налази на ивици понора", казао је Макрон.