Шпански тужиоци уложиће жалбу на пресуду суда којом је утврђено да су петорица мушкараца који су напали 14-годишњу девојчицу криви за сексуално злостављање, а не за тежи злочин силовања.

Ова пресуда довела је до вишедневних протеста, јер је оживела сећање на такозвани случај "Вучјег чопора" који је прошле године довео до масовних демонстрација широм Шпаније, а поводом шовинизма и сексуалног злостављања, јавља Ројтерс.

Прошлог четвртка, Високи суд у Барселони осудио је петорицу мушкараца на 10-12 година затвора. Одлучено је да напад који се догодио 2016. године није силовање, јер жртва, која је била пијана и несвесна, није могла, како су протумачили, ни да пристане ни да се супротстави сексуалним односима.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Протести широм Шпаније због пресуде силоватељима девојчице

Тужилаштво у Барселони навело је у жалби да захтева да мушкарци буду оптужени за силовање, за које су затворске казне од 15 до 20 година.

Активисти за женска права су прошлонедељну пресуду назвали срамотном и захтевали од владе да реформише кривични законик како би се омогућила шира дефиниција силовања и строже казне.

Шпански закон тренутно не признаје силовање уколико се не употреби физичко насиље или застрашивање.


AP photo

Социјалистичка влада уочи националних избора у недељу одредила је комисију за проверу релевантних делова кривичног закона.

Многе европске земље ревидирале су законе о сексуалном насиљу да би препознале важност изричите сагласности и узеле у обзир нефизичке облике присиле и злоупотребе моћи.

У слуцају "Вучји чопор" нижи суд је 2016. пресудио да је пет мушкараца који су тинејџерку силовали на фестивалу Енсијеро криво за сексуално злостављање.

AP photo

Након масовних протеста и жалбе, шпански Врховни суд пресудио је у јуну ове године да су мушкарци криви за силовање и повећао им казне на 15 година са девет.