Број захтева за добијање азила у Аустрији у прва три квартала ове године пао је на најнижу вредност од 2010, а август је био први месец од априла 2016. у којем је забележен мали пораст.


Иначе, у прва три квартала поднето је 9.155 захтева за азил.


Тако је од фебруара до јула био непрестано испод хиљаду захтева, а од јула је тај број почео да расте.


Кад је реч о земљама из којих стижу захтеви, у врху је Авганистан. Авганистанци су, наиме, одавно заменили Сиријце као најбројнију групу која тражи азил, а ове је године више од 2.100 Авганистанаца затражило азил у Аустрији, док су Сиријци други са око 1.850 захтева. Међу онима који су поднели више од 500 захтева налазе се Иранци, Сомалијци, Руси и Ирачани.


Најбоље шансе на азил тренутно имају Сиријци, код којих је у 89 одсто случајева поступак решен позитивно, док Иранаца је то 69 одсто, Сомалијаца 58 процената, док тек 46 одсто Авганистанаца добије позитиван одговор.


Прочитајте још: Број тражилаца азила значајно опао у Аустрији


Пред надлежним властима до краја септембра било је 29.000 нерешених молби, а пред судовима 25.000 оспоравања одлука.


Из земаља бивше Југославије било је више од 100 захтева, од тога из Србије 61, са Косова 53, из Северне Македоније 31, БИХ 15, из Хрватске и Црне Горе по један.


Истовремено, аустријске власти добиле захтеве за азил и грађана из других западних држава, тачније по један из САД, Италије и суседне Немачке.