ДАН пошто су председници Русије и Турске Владимир Путин и Реџеп Тајип Ердоган постигли договор о подели контроле над североистоком Сирије, Москва је упозорила курдске борце да ће се поново суочити са турским нападом, ако не повуку своје снаге у складу са споразумом.

Прочитајте још: Командант Курда: Примирје не би било могуће без Трампа

Сиријске и руске снаге распоређују се на североистоку Сирије како би надгледале повлачење курдских бораца и уклањање њиховог наоружања са границе с Турском. Турске снаге и њихови савезници из редова сиријских побуњеника обезбеђују град Рас ел Ајн на североистоку Сирије.

Према споразуму, Турска задржава област коју је освојила инвазијом, док ће руске и сиријске снаге контролисати остали део дуж сиријско-турске границе. Председник САД Доналд Трамп рекао је да је остварен "велики успех" у Сирији формирањем безбедносне зоне:

- Примирје је поштовано и борбе су завршене. Курди су на безбедном и врло добро су сарађивали са нама - навео је.

Договор Путина и Ердогана, о контроли над североистоком Сирије, уз границу с Турском, зацементирао је улогу Русије као главне силе у Сирији и појачао њен значај на Блиском истоку, док слаби утицај САД, оцене су светских медија.

СПОРАЗУМИ

МИНИСТАР спољних послова Турске Мевлут Чавушоглу изјавио је у Анкари да је Турска за пет дана постигла историјске споразуме с две највеће светске силе, Русијом и САД и да су "те државе прихватиле легитимитет операције 'Извор мира'".