ОДЛАЗЕЋИ председник Европске комисије Жан-Клод Јункер упозорио је да Европа слаби демографски, економски и политички, као и да сама мора да се бори против национализма.

Прочитајте још:Јункер: Чинимо све за Брегзит уз договор, у противном одговорност сноси Лондон

Јункер је у последњем говору пред ЕП у својству шефа ЕК оценио да је највећи европски успех и највећа тековина чињеница да се у Европи очувао мир јер "Европа значи мир".

- Шта је будућност Европе? Ми смо најмањи континент. Већина Европљана то уопште не зна. Ми смо врло мали, као европски континент - рекао је Јункер. - Ми изумиремо. Нећемо нестати али биће нас све мање. На почетку 20. века Европљани су чинили 20 одсто светске популације. На крају овог века од 10 милијарди људи на земљи, Европљани ће чинити само четири одсто.

Прочитајте још: "Заштита европског начина живота" изазвала буру реакција у врху Европске комисије

Европа ће, по његовим речима, изгубити и економску моћ и за неколико година ниједна европска земља неће бити чланица Групе седам најразвијенијих држава, наводи се у саопштењу на сајту председника ЕК.

С обзиром на овај неповратан развој догађаја, вара се онај ко мисли да је дошао моменат да се мање прича у европским, а више у националним оквирима.

Он се залаже да се и по питањима спољне политике квалификованом већином одлучује у Савету.

- Одлазим са функције не тужан, али не ни претерано срећан, са осећајем да сам се поштено трудио - рекао је он. - А било би боље кад би се сви поштено трудили.

Он је рекао и да је поносан што је дуго био део веће целине "важније од свих нас".

- Чувај се Европо. И бори се против глупог и ограниченог национализма. Живела Европа - закључио је Јункер.