Бела кућа одбила је да достави документа за која је издат налог а који су кључни у истрази за опозив америчког председника Доналда Трампа, саопштили су данас посланици Представничког дома Конгреса који предводе истрагу.

Адам Шиф, председник Обавештајног одбора, Елиот Енгел, председник Одбора за спољне послове, и Каролин Малони, вршилац дужности председника Надзорног одбора, навели су у писму заменику државног секретара Џону Саливену да сматрају одбијање Беле куће да се повинује налогу суб поена "опструкцијом законитих функција Конгреса и истраге о импичменту".

Додаје се да су одбори прикупили доказе о директној повезаности тих докумената, укључујући информације од огромног значаја, са оптужбама да је председник злоупотребио моћ за личну политичку добробит, преноси Ројтерс.

"Одбијањем да предају документа, међу којима је белешка о напорима да се заплаше запослени, као и о комуникацијама у којима је Трамп од Украјине тражиополитичке истраге, Стејт департмент указује на то да ти документи подржавају оптужбе против председника и других", наводи се у писму.