ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА - МОСКВА

НЕДАВНО објављени мемоари бившег британског премијера Дејвида Кемерона, иначе најмлађег у историји, у којима се говори и о сусретима са политичарима разних земаља, описују и његове сусрету са председницима Русије Владимиром Путинов и Дмитријаом Медведевом из којих се види колико су велике разлике у ставовима о Донбасу и Криму али и о Сирији и зашто компромиса и није могло бити.


Кемерон је 2010. године постао премијер и није скривао жељу да подигне на виши ниво односе са Москвом који су после тровања руског емиграната, бившег мајора КГБ Александра Литвињеника у Лондону 2006. године, били "замрзнути".

Први долазак Кемерона у Русију био је 2011. године када је председник био Дмитриј Медведев. У мемоарима је Кемерун описао Медведева као дружељубивога човека кога су занимале модерне технологије и западни вредносни систем. Кемерун се сећа да је тадашњи председник САД Барак Обама казао западним политичарима да је Медведев "човек са којим би требали имати посла". Иначе,Обама према Путину није имао пуно симпатија.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Путин и Камерон: Јача сарадња агената

Кемерон је био импресиониран Кремљом и написао је да Руси доводе тамо госте да им дају до знања да су у срцу империје. Признао је да је попио доста вотке тако да на крају пријема није могао да одржи здравицу.

КРИМ ШТО се тиче Крима, у једном од седам телефонских разговора са Путином, Кемерон је предложио да се понови рефенедум на Криму. Путин се није слагао са оценом да је референдум на том полуострву био лажан.

Што се тиче Путина Кемерон га назива "старомодним руским националистом". Британски премијер се сећа сусрета са Путином у Сочију када су разговарали три сата. Путин је у шали Кемерону тада рекао: Знам да ти мислиш да имам рогове и реп и да нисам демократа.

Кемерон тврди да му је најхладнији разговор са Путином био у Санкт Петербургу на Г-20 када су разговарали о правима људи "нетрадиоционалне сексуалне оријентације". На инсистирање да му објасни зашто је против геј-пропаганде међу малолетницима, руски председник је госту из Лондона казао да је велики проблем Русије губитак становништва.

- Ми желимо да се руски мушкарци и жене имају децу - казао је Путин.

АП фото

Једно од питања које је Кемерун желео да реши са Путином био је проблем Сирије. О томе су разговарали 10. маја 2013. До договора није дошло јер је Путин био свестан да свако слабљене Асада иде у корист терористима. Британци су инсистирали да се у договоре укључе представници Фронта ан Нусреа који у Москви сматрају терористичком организацијом. Лондон је предлагао четворостране преговоре Француске, Британије, САД и Русије. А Москва је била за организовање међународне конференције.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Врач хтео да уклони Путина (ВИДЕО)

Крај Кемерунових нада да ће нормализовати односе са Москвом био је 2014. Кемерун тврди да је Путин у разговору са њим покушавао да сакрије да је у Донбасу била руска војска па на основи тога закључује да је "за Путина лаж својеврсна уметност".