Турска војска данас је успоставила контролу над сиријским пограничним градом Рас ал-Ајин, преносе медији.

Прочитајте још: ЊЕГОВА КОЖА СЕ РАСПАДА: Потресна фотографија дечака из Сирије којег је спалило хемијско оружје

Турске трупе и опозиционе јединице које се боре против војске Сирије ушле су у Рас ал Ајин, након што су се јединице коалиције Сиријских демократских снага повукле из града.

Претходно су Демократске снаге, формиране око курдских оружаних група, почеле да се повлаче из Рас ал-Ајина, као што је договорено са САД, преноси ТАС С.

Анкара не одустаје од успостављања "сигурносне зоне" у северним регионима Сирије, дуж границе, где би се могле вратити избеглице из Турске.

Сједињене Државе и Турска постигле су споразум о обустави борбене операције 17. октобра у периоду од 120 сати, како би курдске јединице Сиријских демократских снага имале времена да напусте подручје пограничне "сигурносне зоне".

АМЕРИЧКЕ СНАГЕ СЕ ПОВУКЛЕ И УНИШТИЛЕ СВОЈУ БАЗУ

Амерички војници који су се повукли из Сирије уништили су своју базу са пистом за војне транспортне авионе и хелидромом у тој земљи, известила је данас сиријске новинска агенција Сана.

Према наводима Сане, база која се налази у близини Тел Бајдара је потпуно уништена након повлачења америчког контигента, пренео је ТАС С.


Поред тога, америчке трупе треба да се евакуишу из базе Лајф стон у близини бране на Еуфрату у покрајини Хасаках.

Пре неколико дана снаге САД уништиле су и своју базу у близини сиријског града Ајн ал-Араб, која се налази 150 километара од Алепа.


ЏОНСОН И ЕРДОГАН РАЗГОВАРАЛИ О СИРИЈИ

Британски премијер Борис Џонсон и председник Турске Реџеп Тајип Ердоган желе да се састану с лидерима Њемачке и Француске како би разговарали о турској војној операцији на северу Сирије.

Џонсонов кабинет је саопштио да су се британски премијер и Ердоган "сложили да траже прилику да се састану с председником Француске Емануелом Макроном и канцеларком Немачке Ангелом Меркел како би разговарали о тренутној ситуацији, али И питањима миграција и борбе против тероризма".

Џонсон је описао споразум о прекиду ватре, којем су посредовале САД, као “корак у правом смеру”, преноси АП.

Међутим, он је нагласио да и даље остаје велика забринутост због турске војне операције на североистоку Сирије.

Прекид ватре је ступио на снагу у четвртак увече како би Курди могли да се повуку са североистока Сирије и предвиђено је да траје, пет дана, до уторка.