Председник Европског савета Доналд Туск потврдио је да је из Лондона стигао захтев о одлагању Брегзита, наводећи да сада следе консултације са лидерима ЕУ.

"Захтев за продужење је управо стигао. Сада ћу започети консултације са ЕУ лидерима о томе како ће се реаговати", написао је Туск на Твитеру.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: КЉУЧА У ВЕЛИКОЈ БРИТАНИЈИ: Десетине хиљада људи на улицама Лондона, желе нови референдум, исмевају политичаре (ФОТО / ВИДЕО)


Борис Џонсон је званично затражио од ЕУ да одложи Брегзит, али је истовремено послао и писмо у ком истиче да се лично томе противи.

Према наводима "Сандеј тајмса", Џонсон је ЕУ послао непотписано писмо тражећи одлагање Брегзита.

Укупно је, како се наводи, послао три документа - фотокопију нацрта текста закона према којем је дужан да затражи одлагање, пропратно писмо које је написао службеник наводећи да је Џонсон био приморан да пошаље писмо, као и поруку Џонсона у којој истиче да не жели било какво продужење рока, преноси Ројтерс.

Британски посланици гласали су раније данас за предлог којим се повлачи подршка споразуму о Брегзиту Џонсона док он не буде формално ратификован, а тај корак обавезао је британског премијера да затражи од ЕУ одлагање Брегзита.