СПЕЦИЈАЛНО ЗА „НОВОСТИ“

Улице у ужем центру Барселоне изгледале су у суботу као бојно поље са кога су се, после жестоке борбе, повукли и победници и побеђени. Трагови великих нереда у петак, најжешћих до сада, били су видљиви на сваком кораку. Битка је била жестока, потрајала је дуже од шест сати, а привремени биланс казује да су 183 особе повређене, а 83 ухапшене.

На једној страни су били, углавном, млади демонстранти, незадовољни осудом каталонских сепаратистичких лидера на казне затвора од девет до 13 година, на другој страни јаке полицијске снаге. Запаљено је око 800 контејнерна и оштећено око 100 полицијских аутомобила. На улицама су виђене бројне барикаде. Дан је био посебан И по томе што су се у центар града слили "маршеви за слободу" које су, из пет праваца, организовале каталонске сепаратистичке организације. Ти маршеви били су одавно планирани за дан објављивања пресуде, а учесници су, у просеку, прешли око 100 километара углавном пешице. Људи су дошли из Тарагоне, Ђироне, Љеиде... Полиција је проценила да је у петак по подне на улицама у центру Барселоне било 525.000 људи.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ПРОТЕСТИ УЗДРМАЛИ БАРСЕЛОНУ: Градоначелница позива на смиреност

Најжешћи сукоби догодили су се око 18 сати, полиција је саопштила да је повређено преко 200 агената. Каталонски премијер Ким Тора и даље избегава да јасно осуди насиље. Тражи одговорност за оно што се догодило и састанак са шпанским премијером Педром Санчесом, коме поручује да је дијалог његова обавеза. Санчес је, користећи риму и игру речи, рекао да "после сентенције следи конвивенција", односно да је после пресуде на реду суживот. Истакао је да неће бити помиловања и заложио се за то да осуђени издрже казне.

Разбијени излози и остаци паљевине на сваком кораку

ТОРА ЗА РАЗГОВОРЕ

Каталонски регионални лидер Ким Тора позвао је на разговоре са централном владом у Мадриду, после пет дана немира које су покренуле затворске казне за каталонске сепаратистичке лидере.

- Позивамо вршиоца дужности премијера Шпаније да седне за преговарачки сто и разговара са нама - рекао је Тора репортерима, додајући да прошлонедељно насиље не одсликава "мирну природу" покрета за независност Каталоније.

- Насиље никада није било нити ће икада бити наш пут - ни у Барселони, ни у Тарагони, Љеиди или Ђирони - рекао је побројавши градове у којима је било сукоба демностраната и полиције, наводи Ројтерс.



Фото ЕПА