Бечки Клинички центар (АКХ) нашао се на мети критике немачког листа "Зиддојче цајтунг", који тврди да та болница крши правила "Еуротранспланта", европске организације за трансплантацију органа.

Тако је лист пренео да је једна пацијенткиња из Грчке (47) за само четири сата добила плућа, док други пацијенти месецима чекају на орган за трансплантацију.

Према документима, које је "Зиддојче цајтунг" добио, постоје назнаке да је пацијенткиња из Грчке 8. октобра добила специјални третман у АКХ. Њено име се појавило на листи чекања за орган у 14 часова, а у 18 сати је добила плућа од "Еуротранспланта".

"Еуротрансплант" је организација која управља информацијама о расположивим органима за трансплантанцију, а распоређивање се спроводи по оштрим критеријумима, због чега многи пацијенти морају да чекају месецима, што је за поједине равно смртној пресуди.

Грчкој пацијенткињи помогли су случајност или срећа, наводи немачки лист, додајући и да је трансплантацију извршио познати хирург, који трансплантацију органа пацијентима који нису из земаља чланица "Еуротрансплатна" наплаћује 17.000 евра.

Иначе трошкови опреације су око 100.000 евра.

Лист наводи да јсу, између 2012. и 2015. године, у Бечу спасен живот 17 пацијената из Румуније трансплантацијом плућа, а да из те земље није дошао ниједан донорски орган.

Такође се наводи и да је седам држављана Србије добило плућа у бечкој АКХ, док ниједан орган из Србије није пресађен неком пацијенту из Аустрије.

АКХ, односно Медицински универзитет у Бечу, дистанцирали су се од оптужби, за које кажу да су написане на основу непотпуних информација и нелегитимно прослеђених, интерних докумената и података.

У саопштењу се истиче да се АКХ и Универзитет придржавају свих међународно договорених, правила.

Истичу и да су активности тимова за трансплантацију плућа крајем 2017. проверили страни екстерни експерти, које признаје "Еуротрансплант", и да је установљено коректно деловање.


Истовремено, у саопштењу се наводи да је бечки тим за трансплантацију плућа годинама радио на успостављању прогама за трансплантацију у другим земљама, и да је пресађивао плућа пацијентима из тих земаља.

Указује се и да је укупни биланс размене органа, притом, увек био позитиван, као и да је та сарадња водила ка смањењу стопе морталитета пацијената на листи чекања на 1,3 одсто.

И шеф Универзитетске клинике за хирургију при АКХ Валтер Клепетко одбацио је све оптужбе.

Клепетко, који је у Бечу успоставио највећи центар за трансплантацију плућа у свету, у изјави агенцији АПА казао је да већ деценијама његов тим ради на развоју прогама за трансплантацију плућа у суседним земљама, те да је то све јавно и транспарентно вођено, а тако и према "Еуротранспланту".

С тим у вези је указао да су такви програми успостављени у Чешкој, Словачкој и Мађарској, а да је у Грчкој, у јуну, започет програм пружања помоћи у успостављању програма за трансплантацију плућа.

Он је рекао да је Гркиња, која се спомиње у тексту, била хитан случај, да је чекала на орган, те да су у Атини била на располагању одговарајућа плућа, али да су грчки хирурзи, који су прошли годину и по обуке, због комплексног случаја сматрали да нису у стању да обаве трансплантацију.

"Мој тим је замољен од грчких колега, да овој пацијенткињи пресади плућа у Бечу. Одобрио сам то, уз услов да плућа која су стајала на располагању у Грчкој буду пријављена ''Еуротранспланту''. То је било транспарентно и у складу са свим правилима", објаснио је он.

"Ми смо протеклих година из Грчке добили 22 пута више плућа од донатора него што смо трансплантирали грчким пацијентима", додао је Клепетко.

Указао је да се страним пацијентима наплаћују интервенције у Бечу, и да оне могу коштати између 70.000 и 100.000 евра, у зависности од задржавања у болници.

Такође је казао да читав тим добија, за такву интервенцију, 17.000 евра, од чега он добија 20 одсто, 12 одсто болница, а остатак чланови тима.

Подсетио је да се у бечком АКХ годишње спроводи око стотину трансплантације плућа.

"Ускоро ћемо достићи цифру од 2.000 спроведених трансплантација плућа", казао је Клепетко.