Више хиљада људи окупило се данас у Келну и Паризу на демонстрацијама против офанзиве Турске на северу Сирије.

У Паризу на Тргу Републике окупило се више од 1.000 људи, осуђујући акцију Турске.

Неки од учесника протеста носили су транспаренте на којима је писало:"Турска држава потпуно некажњено чини злочине против човечности", преноси АП.

"Америка нас је напустила. Сви су нас напустили", рекао је курдски студент Заде Аџоев у Паризу.

Он је навео да су Курди били на првим линијама фрона као партнери коалиције, предвођене САД, против такозване Исламске државе.

"Када им одговара, зову нас Курде. Када им не одговара, онда смо терористи", казао је студент.


Прочитајте још: КОПНЕНА ОФАНЗИВА НА СИРИЈУ: Турска војска очистила два села, убијено 109 терориста; Курди уништили 4 тенка и убили 19 војника


Члан Курдског демократског савета у Француској, Џемил Ренкличај, назвао је Турску "опаснијим непријатељем" од Исламске државе, јер екстремисти, како је навео, "нису имали борбене авионе".

Хиљада људи, махом курдског порекла, протестовало је и у више немачких градова против офанзиве Турске на северу Сирије, а највише их се окупило у Келну.

У Келну је, према наводима градских званичника, око 10.000 људи учествовало у маршевима која су организовале левичарске групе, преноси АП.

Полиција је била у приправности због могућег избијања насиља, али се све окончало мирно.

Неки од демонстраната носили су заставе снага сиријских Курда, познатих као Јединице народне заштите, коју турска војска покушава да потисне.

Други су носили транспаренте са слоганима "Нема договора са режимом АКП", што се односи на Партију правде и развоја турског председника Реџепа Тајипа Ердогана.

У Немачкој живи велики број Турака и Курда, а напетости између њих у прошлости су прерастале у насиље.