Светлана Медведев супруга је руског премијера Дмитрија, који ће данас доћи у Србију, а са њом је у браку од 1993. године и она му је највећа подршка.

Оно што је на први поглед приметно код ње је сведен стил облачења, а супруга руског премијера одана је класичној елеганцији, понекад гламурозна и изузетно свечана, а савршено је у складу са руском верзијом елеганције.

Светлана није била наметљива, али се појављивала у јавности. А када се појављивала са супругом, била је "жена која прати свог мужа", није јурила за пажњом. Одавала је утисак озбиљне и одмерене жене. А када је добијала својих пет минута у јавности, била је спремна за говоре.

Најважније поље њеног деловања била је промоција уметности и хуманитарни рад.

Имиџ и интересовања није променила ни када је дошла на место супруге премијера. Али се нимало не устручава да буде још заступљенија у јавности.

Светлана јесте жена која иза сенке вуче важне потезе и утиче у одређеној мери на друштвени живот у Русији.

Њен друштвени активизам има низ додирних тачака са политичком сфером у којој се креће њен муж. Али није то једина додрина тачка између познатих супружника.

Светлана и Димитриј су вршњаци, обоје имају 54 године. Жена руског премијера рођена је у војничкој породици, као најмађе дете, а будућег мужа је упознала у средњој школи, надомак Лењинграда.
Након завршетка средње школе уписала је Факултет економских наука у Санкт Петербургу, али је одустала од редовног образовања због посла. После удаје је дошла дипломе (баш као и њен супруг). А две године након венчања родила је сина Иљу и посветила се мајчинству.

Дугогодишњи брачни стаж и године и године љубави учиниле су да Светлана до сржи упозна Медведева, а где је знање то је и утицај. И то се може смтрати први разлогом њеног утицаја иза сенке.