Немачка канцеларка Ангела Меркел каже да подржава идеју Француске да се процес приступања ЕУ учини транспарентнијм, али и реверзибилним.

"Изражена је жеља, поготово од стране Француске, коју сам подржала, да процедуре буду транспрентније, а да почетак преговора аутоматски не значи и њихов успешан завршетак. Радићу на томе у наредном периоду", поручила је Меркел.

Ангела Меркел је на крају самита у Бриселу изразила жаљење што није било консензуса међу лидерима ЕУ о отварању приступних преговора са Албанијом и Северном Македонијом.

"Немачка сматра да је уз испуњавање одређених услова могло да дође до отварања преговора, али није било јединственог става о томе. Вратићемо се на ово питање пре самита о Западном Балкану 2020. године", поручила је Меркел.

Ангела Меркел након самита лидера ЕУ у Бриселу каже да није тајна да су током расправе о проширењу Француска, Холандија и Данска имали резерву према даљим корацима Скопља и Тиране.

Она је оценила да ЕУ сада мора да блиско и снажно ради са земљама у региону како би што је могуће више ублажила ударац овакве одлуке.

"Разочарења ће, свакако, бити", закључила је Меркел.

МЕКАЛИСТЕР: ЕВРОПА ПАЛА НА ИСПИТУ, НИЈЕ ИСПУНИЛА ОБАВЕЗЕ

Председник Одбора за спољне послове Европског парламента Дејвид Мекалистер оценио је, поводом неотварања приступних преговора са Албанијом и Северном Македонијом, да је "данас лош дан за Европу" која је изграђена на превазилажењу унутрашњих и спољњих подела.

"Европска унија није била у стању да покаже лидерство, храброст и стратешку визију. Неуспех у доношењу храбрих одлука подрива стабилност, предвидљивост и кредибилитет ЕУ у оцима наших партнера и пријатеља", навео је Мекалистер у саопштењу.

Он је истакао да је Европа пала на испиту могућности ЕУ да испуни обавезе, када су њени партнери испунили своје.

"Не успевши да препозна визионарско лидерство и болне, дубоке реформе и да испуни обећања, ЕУ ризикује да одустане од своје моћи и шаље поруку да су други актери слободни да спроводе сопствене агенде у региону", сматра Мекалистер.

Он је истакао да се сада, када је Европа изневерила своје пријатеље и савезнике, затвара прилика отворена историјским Преспанским споразумом.

"Данас је мањина у Европском савету одговорна за то што Европа постаје подељена, уместо да напредује ка јединству и помирењу на Западном Балкану. Те земље су такође дискредитовале позицију Европског парламента, који подржава безусловно отварање преговора", закључио је Мекалистер.