Одбегли бивши каталонски лидер Карлес Пуђдемон предао се белгијским правосудним властима, након што је Шпанија издала нови налог за његово хапшење, а после изрицања пресуде његовим колегама, који су се такође залагали за независност Каталоније.


Пуђдемон се, у пратњи својих адвоката, добровољно појавио пред белгијским властима, наводи се у саопштењу његове канцеларије.


Како се додаје, Пуђдемон одбацује налог за хапшење и противи се било каквом покушају да буде враћен у Шпанију.


Међутим, шпански Врховни суд саопштио је да је истражни судија пренео белгијским правосудним властима да Пуђдемон нема парламентарни имунитет, који би могао да спречи његово изручење Шпањи.


У саопштењу суда наводи се да су белгијске власти јутрос тражиле појашњење о том случају.


АП примећује да није јасно да ли се Пуђдемон и даље испитује или је задржан у притвору.


Прочитајте још: И НОЋАС НАСИЉЕ У БАРСЕЛОНИ: Сепаратисти запалили барикаде, њихови противници претукли палицама младића (ФОТО/ВИДЕО)


Пуђдемон је, заједно са неколико сарадника, побегао у Белгију у октобру 2017. године, након што су позвани у суд због покушаја отцепљења и одржавања референдума о независности Каталоније.


Врховни суд у Мадриду осудио је у понедељак девет бивших каталонских политичара и активиста на затворске казне од девет до 13 година, због њихове улоге у неуспелом проглашавању независности Каталоније 2017.


Троје преосталих оптужених проглашени су кривима само за грађанску непослушност и нису добили затворске казне.