Британија и Европска унија морају да склопе споразум о слободној трговини што је пре могуће након изласка Британије из европског блока, изјавила је данас немачка канцеларка Ангела Меркел, неколико сати након што су две стране постигле споразум о Брегзиту.

Меркелова је рекла на конференцији за новинаре након што су лидери ЕУ разговарали о Брегзиту да је споразум о изласку Британије из европског блока омогућио уређен Брегзит и прелазни период до краја 2020. године, тако да постоји време да се постигне споразум о слободној трговини, пренео је Ројтерс.

"Постоји суштинска разлика у односу на ситуацију када је Тереза Меј била премијерка. Тада није било јасно како ће будући односи изгледати, да ли ће постојати царинска унија или не", рекла је Меркелова новинарима.

Сада је је сасвим јасно да ће Велика Британија бити трећа земља и са овом трећом земљом морамо решити споразум о слободној трговини врло брзо, додала је.

Меркелова је рекла и да се лидери ЕУ нису бавили питањем шта ће се догодити ако британски парламент одбаци споразум.

"Сада је ствар имати поверење у британски парламент. То је стари, искусни и мудри парламент ... То треба да буде слободна одлука британског парламента", истакла је Меркелова.

ЏОНСОН УВЕРЕН ДА ЋЕ ПОСЛАНИЦИ ПОДРЖАТИ СПОРАЗУМ О БРЕГЗИТУ

Британски премијер Борис Џонсон изјавио је данас да је уверен да ће британски посланици на ванредном заседању парламента у суботу подржати споразум о Брегзиту који је договорио са Европском унијом.

"Веома сам уверен у то да када моје колеге у парламенту проуче овај споразум, они гласаће за њега у суботу", рекао је Џонсон новинарима у Бриселу, пренео је Ројтерс.

"Мислим да нема разлога за одлагање. Требало би да наставимо и обавимо то до 31. октобра", закључио је Џонсон.