У турској офанзиви на североистоку Сирије до сада су страдала 72 цивила, саопштила је данас опозициона Сиријска опсерваторија за људска права.

У саопштењу издатом осмог дана од почетка операције, наводи се да су у борбама погинула 224 борца Сиријских демократских снага предвођених Курдима и 183 побуњеника које подржава Анкара, преноси Ројтерс.

Курдска администрација на североистоку Сирије саопштила је раније данас да је у том региону у турској офанзиви погинуло најмање 218 цивила, међу којима 18 деце.

У саопштењу здравствених званичника курдске администрације наведено је да је рањено више од 650 људи.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -  НАПРЕДОВАЊЕ СЕ НАСТАВЉА: Руске и Сиријске снаге заузеле и Кобани после Раке, некадашње престонице Исламске државе

Сиријска Опсерваторија за људска права саопштила је јуче да су сиријске владине снаге и руске трупе ушле у погранични град Кобани.

Претходно је саопштено да су руске снаге прешле реку Еуфрат на северу Сирије и стигле до подручја изван тог града.

Руске трупе су кренуле на север пошто су Сиријске демократске снаге, које контролишу град, склопиле споразум са сиријском владом о размештању војске председника Башара ал Асада на граници због турске војне операције.

Турска је 9. октобра покренула операцију "Извор мира" на северу Сирије која је почела ваздушним нападима на курдске снаге.

Анкара је навела да је циљ операције да се створи "тампон зона" ради заштите турске границе, у коју би сиријске избеглице могле да се врате из Турске.