АМЕРИЧКИ државни секретар Мајк Помпео тврди да ће се он и потпредседник САД Мајк Пенс састати данас у Анкари с турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом да издејствују прекид ватре на северу Сирије. Домаћин, међутим, каже да он лично неће разговарати са гостима из Вашингтона:

- Они ће се састати са својим колегама. Ја ћу само разговарати са Трампом, ако дође - рекао је Ердоган за "Скај њуз".

Бела кућа је потврдила да Пенс креће у Турску, где ће указати да Трамп намерава да задржи санкције које је увео Анкари док се не нађе решење.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -КРАЈ ТУРСКО-АМЕРИЧКОГ САВЕЗНИШТВА: Вашингтон разматра повлачење свих 50 нуклеарки из Инџирлика

Ердоган већ одбацује захтеве америчких вођа.

- Они нам кажу да прогласимо примирје. Ми никад не можемо да прогласимо примирје док Турска није протерала терористичку организацију са своје границе - поручио је Ердоган. - Они на нас врше притисак да прекинемо операцију. Ми имамо јасан циљ, не брину нас санкције.

Ердоган је претходног дана у телефонском разговору са руским председником Владимиром Путином прихватио позив да ускоро посети Москву. Путин и Ердоган су нагласили жељу да се очува територијални интегритет Сирије, док Москва очекује да турска војна акција буде сразмерна циљу који је прокламовала Анкара.

Руске снаге јуче су прешле реку Еуфрат на северу Сирије и стигле до подручја изван града Кобанија. Група сиријских војника ушла је у град Рака и започела постављање посматрачких места.

У међувремену, Трамп је ублажио став око офанзиве рекавши да је то сукоб између Турске и Сирије и да је "у реду" да Русија помогне Дамаску. Новинарима у Белој кући Трамп је рекао да је боље увести америчке санкције Турској него сукобљавати се у региону.


Реџеп Тајип Ердоган / Фото АП

Америчке снаге су се раније, иначе, повукле са севера Сирије, а Русија је разместила своју војску која ће служити као тампон зона с обзиром на то да се сиријске снаге крећу ка северу у складу са договором са Курдима. Москва подржава безбедносну сарадњу турских и сиријских снага дуж њихових граница. И Ердоган је рекао и да улазак сиријске војске у град Минбеџ не представља врло негативан развој догађаја за Турску, уколико то значи да је та област испражњена од курдских бораца.

Анкара је пре недељу дана кренула у војну офанзиву на северу Сирије да потисне са своје границе сиријске курдске борце из Јединица за заштиту народа који су, иначе, доскора били савезници САД у борби против екстремиста Исламске државе, док их Турци сматрају терористима. Ердоган искључује преговоре са курдским снагама и тражи од њих да положе оружје и повуку се из зоне од 30 километара уз турску границу.

НАДИРУ ИЗБЕГЛИЦЕ ИЗ ТУРСКЕ

ГРАНИЧАРСКА агенција Европске уније Фронтекс каже да је број људи који покушавају да у Европу уђу из Турске без одобрења, нагло порастао прошлог месеца. Савет безбедности Уједињених нација јуче је на захтев европских престоница поново расправљао о турској војној операцији у Сирији.