Две америчке експертске групе сачиниле су анализу на тему шта би се догодило уколико би Сједињене Државе одлучиле да напусте НАТО, тврдећи да би једна од последица били оружани сукоби у једној од држава Западног Балкана која је чланица НАТО-а, а коју би, како оцењују, започеле „проруске снаге насилним преузимањем власти и киднаповањем премијера“.

Анализа „Европска безбједност у кризи“, коју су радиле експертска група „Корбер полиси гејмс“ и Међународни институт за стратегијске студије, по сценарију неодољиво подсећа на аферу „државни удар“ у Црној Гори, а наводи се и да би тензије у Европи могле да почну неколико месеци након реизбора Доналда Трампа за председника САД.

Ако победи Трамп и након његове одлуке да САД напусте НАТО, предвиђа се и да би америчке војне снаге након новембра 2021. у Европи биле присутне само у војним базама које су важне за америчку одбрану, као што је Рамштајн у Немачкој, док би европске чланице НАТО-а размотриле могућност стварања Европске сигурности и одбране.

Читаву ситуацију би, по експертима из САД, Велике Британије, Немачке, Пољске и Француске који су радили на овој анализи, искористила Русија, која би Европи предложила „нови безбедносни уговор“.

„ТРАМП ДОНОСИ НЕСТАБИЛНОСТ“

Аналитичар Бошко Вукићевић сматра да се анализа групе експерата Међународног института за стратегијске студије и групе „Корбер“ која предвиђа драматичан ратни сценарио, може сагледати са више аспеката, али да се пре свега може уочити да је у њој Доналд Трамп представљен као особа која доноси нестабилност и развој догађаја испуњен немирима и сукобима.

Ap foto

„Имајући у виду да су председнички избори у Америци све ближи, легитимна и логична претпоставка је да је овако конципирана анализа намењена првенствено америчким гласачима. Њен циљ би био да се америчким бирачима наметне мишљење о Трампу као реметилачком фактору који нарушава западни безбједносни оквир, чиме би се осујетио његов други предсједнички мандат“, каже Вукићевић за Спутњик.

ЗАСТРАШИВАЊЕ ЕВРОПЉАНА

Осим наведеног, анализа је, по Вукићевићу, намењена и европским НАТО чланицама, у сврху њиховог застрашивања наводном претњом из Русије.

„Описани сценарио подразумева уобичајену поделу улога из западне кухиње: Русија као и обично игра ’лошег момка‘, који уз одговарајућу дозу лицемерја угрожава границе и безбедност ’невиних и наивних‘ европских држава. Анализа председнику Путину додељује улогу ’злочестог препредењака‘, који формално предлаже ’нови европски систем сигурности‘, док с друге стране повлачи агресивне потезе који доводе до ситуације налик на Кубанску ракетну кризу. Из таквог угла посматрано, поменута студија несумњиво фаворизује мишљење да Американци не би смели војно напуштати Европу“, образлаже наш саговорник.

AP foto

ЦРНОГОРСКИ „КАЛУП“

Оно што је у анализи најинтересантније за публику на Балкану, јесте да њен добар део, осим што предвиђа рат на Балкану у случају повлачења САД из НАТО-а, такође готово да у потпуности пресликава и сценарио наводног „државног удара“ у Црној Гори.

По Вукићевићу то недвосмислено значи да је употребна вредност тобожњег „државног удара“ у Црној Гори за разне НАТО лобисте и даље поприлично велика.

„Присуство сценарија за наводни државни удар у Црној Гори у поменутој анализи говори нам да такав ’аналитички калуп‘ већ одавно постоји у западним круговима и да је он највероватније 2016. године предат на коришћење црногорском режиму у сврху његове победе на изборима и неометаног уласка земље у НАТО. Власт и црногорске институције су такав калуп само испуниле садржајем, али прилично траљаво, као што смо видели“, уверен је Вукићевић.

Ипак, без обзира на све речено, овај аналитичар закључује да иако непредвидивост америчког председника до сада није кршила неке од фундаменталних смјерница америчке спољне политике, није искључено да до тога неће доћи током Трамповог другог мандата, који би, ако се заиста догоди, могао бити обележен многим изненађењима у спољној политици Вашингтона.

„Америчко напуштање Сирије већ даје неке назнаке о ономе што би се могло дешавати у будућности. Распуштање НАТО-а у овом тренутку не изгледа реално, али ако до њега и дође, то неће нужно значити избијање сукоба и непријатељстава на Балкану, како се сугерише у наведеној анализи. Са друге стране, евентуални крај НАТО-а могао би значити настанак нове безбедносне архитектуре у Европи, која би за већину народа била повољнија и праведнија од досадашње“, наводи Вукићевић.

(sputniknews.com)