МОСКВА - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

РУСКИ председник Владимир Путин у уторак је боравио у Арапским Емиратима где је у дворцу Каср ал Ватан у Абу Дабију разговарао са домаћином, наследним принцом и замеником врховног команданта Емирата Мухамедом бен Заидом ал Нахајном. Путин је дочекан највишим војним почастима.

На дневном реду преговора који су протекли без присуства новинара била су економска сарадња и нове инвестиције али се говорило и о међународној ситуацији, али највише о регионалним питањима.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Лавров тврди: Џулијан Асанж је вероватно мучен у лондонском затвору

После преговора Путин и његов домаћин Мухамед Ал Нахајан присуствовали су заједничком сусрету бизнисмена две земље и посетили изложбу пројеката који ће бити реализовани заједничким инвестицијама.

Путин је у Емиратима био последњи пут 2007. године. У том региону Емирати су један од главних партнера Русије, па су у јуну 2018. године лидери земаља потписали Декларацију о стратешком партнерству. Путин се чак десет пута срео са емиром Мохамедом Ал Нахајаном.

AP foto

Прошле године трговинска размена је износила 1,7 милијарди долара. Стално се повећавају и инвестиције. Број руских туриста у Емиратима је последње године порастао за 23 посто.

Путин се срео и са космонаутима из Емирата који су му уручили поклон.