Полиција у Естонији покренула је оригиналну кампању. Возачима који воле да превише притискају папучицу за гас, понудили су избор – новчана казна или прекид вожње док се не смире страсти.


Према новој кампањи, ако се возач одлучи на тајм аут, мора да одседи у возилу одређено време. За прекорачење брзине до 21 километар на сат, морају да прекину вожњу на 45 минута, за прекорачење од 21 до 40 километара на сат, и читавих сат времена.

„Разговарали смо са бројним возачима и тако дошли на идеју о тајм ауту. Кажу да новчане казне данас више немају утицај. Возачи их доживљавају као обичне рачуне - плате и забораве на њих. Са друге стране, стварно се нервирају ако морају да проведу сат времена у полицијском аутомобилу“, истиче саветник Елари Касеметс.


Полиција каже да се могућност замене новчане казне прекидом вожње примењује само на оне које први пут ухвате.


Готово сви возачи који су овде провели време, заиста се смире. Чак и возе мало испод ограничења брзине, тако да мислим да се ово решење показало као исправно“, додаје Касеметс.


Међутим, ово није једино креативно решење естонске саобраћајне полиције. Од пре годину дана, полицајци уз новчану казну прекршиоцима деле и донорске картице, како би освестили возаче ризика повезаних са пребрзом вожњом.

(РТС)