Грчка намерава да до краја следеће године депортује 10.000 миграната, саопштила је данас влада у Атини, дан након сукоба у највећем мигрантском кампу на острву Лезбос.


Мигранти су у недељу током протеста у кампу на грчком острву Лезбос изазвали два пожара и сукобили се с полицијом, а потврђено је да је најмање једна особа погинула, а 17 повређено.


"Заиста пролазимо кроз националну кризу“, рекао је новинарима на Лезбосу заменик министра за заштиту грађана Лефтерис Економу.


Грчка влада је на данашњој седници одлучила да појача безбедност на границама и изгради центре затвореног типа где би били смештени мигранти без докумената, као и азиланти чији су захтеви одбијени и који треба да буду депортовани, саопштио је портпарол владе Стелиос Пецас.


Он је рекао да се Грчка сада суочава више са проблемом миграција, него проблемом избеглица.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ХАОС У КАМПУ: Мигранти изазвали пожаре и сукобили се с полицијом; Две особе погинуле


Седница владе, којом је председавао премијер Кирјакос Мицотакис, трајала је четири сата, наводи АП.


Америчка агенција додаје да ће ове недеље Грчку посетити министри унутрашњих послова Француске и Грчке заједно са одлазећим комесаром ЕУ за миграције Димитрис Аврамопулос, који је иначе Грк.


У Берлину, портпарол немачке канцеларке Ангеле Меркел је изјавио да њена влада подржава напоре Грчке да се повећа број депортација миграната у Турску.


Према подацима УН, међу мигрантима већина долази из Авганистана.


У кампу Морија налази се око 12.000 миграната, већином Авганистанаца, а тај простор је предвиђен за 3.000 људи.