У КАБУЛУ се тешко живи. То је живот у паклу, сталном страху, под сталном рафалном паљбом, нападима и експлозијама. Стално се чују спорадични пуцњи, а не прође много времена па се градом проломи детонација.

Овако, специјално за "Новости", сведочи Београђанка Светлана Дојчиновић, која се тренутно налази у Кабулу, где је објективом свог фото-апарата забележила како су протекли избори у Авганистану. Вели нам да је на гласање изашло мало људи, јер су сви били уплашени, пошто је било претњи талибана да ће бити нових напада.

- Видела сам да су изборна места имала великих проблема са регистрацијом гласача, па је било доста оних који су дошли на гласање а нису могли да гласају - испричала нам је Светлана. - Било је доста напада у Кабулу. У једном тренутку, у једном нападу, повређено је двадесетак људи. Безбедносне снаге спречиле су веће нападе, у недељу је ухапшено 14 талибана који су их спремали. Присутан је страх да избори, због мале излазности, али и бројних нерегуларности, неће успети и да ће морати да се понове.

Светлана додаје да је живот у Авганистану веома тежак, да су људи престрављени, неки су и научили да живе у стално присутном страху.

Фото: Светлана Дојчиновић


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - После 17 година рата Авганистан на ивици мира!


- Људи овде желе мир. Сви су свесни да се до тога неће доћи лако, нити брзо, али су решени да чекају и надају се бољем животу. Доста им је експлозија, рата, страха... Била сам у земљама где су били ратови и различити сукоби, али у Авганистану је најгоре. И сама сам преплашена, морам да признам. Јер никада не знаш где и када може да запуца, да експлодира, да пред твојим очима људи од детонација лете на све стране... Страшно је и веома напето. Овде људи живе живот без живота - закључује Светлана.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - НОВИ МАСАКР У АВГАНИСТАНУ: Војска бомбардовала сељаке на пољу


СМРТОНОСНИ ИЗБОРИ

БИРАЧКА места на којима су грађани Авганистана, после два одлагања, гласали за председника обезбеђивало је око 70.000 безбедњака, због напетости која влада пошто су пропали мировни преговори САД и талибана. У бомбашким нападима погинуле су три, а повређено је више од 40 особа. Стигао је велики број жалби на нерегуларности и насиље талибана током избора, који би, ако се покажу као сасвим нерегуларни, могли да гурну Авганистан у потпуни хаос. Прелиминарни резултати се не очекују пре 17. октобра, а коначни пре 17. новембра. Ако ниједан од два кандидата - садашњи председник Ашраф Гани и високи званичник Абдулах Абдулах - не освоји 51 одсто гласова, председника ће дати други круг.И. С.