Најмање 15 особа је данас рањено у бомбашком нападу на џамију у Кандахару, граду на југу Авганистана, где се данас одржавају председнички избори.

Како преноси АП, на том месту налази се гласачко место.

Лекар из кандахарске болнице је рекао да су међу повређенима полицајац, неколико изборних званичника и Авганистанци који су дошли да гласају.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - NOVI MASAKR U AVGANISTANU: Vojska bombardovala seljake na polju

Према његовим речима, три рањене особе су у критичном стању.

Експлозија се догодила само сат времена након што су гласачи почели да се окупљају на биралишту, преноси Ројтерс.

За сада нико није преузео одговорност за напад.

Председнички избори у Авганистану одржавају се у атмосфери несигурности и страха од напада талибана, који су запретили да ће насиљем одвратити грађане од изласка на биралишта.

Право гласа има око 9,6 милиона Авганистанаца који ће бирати између 18 кандидата од којих се заправо само шест сматра озбиљним.

Фаворити су актуелни председник Ашраф Гани и председник Извшног већа Абдулах Абдулах који каже за АП да страхује од изборних манипулација.

Њих двојица деле власт већ пет година у влади националног јединства, насталој после избора 2014. које су обележиле оптужбе за превару и корупцију.

Ипак, највећи изазов на изборни дан биће безбедност, а после претњи талибана суседни Пакистан је затворио граничне прелазе са Авганистаном.

Према најавама, биће ангажовано 100.000 припадника снага безбедност, наводи Ројтерс. Међутим, у областима где се не може гарантовати сигурност због претњи талибана, више стотина биралишта ће остати затворена.

Претећи нападима, радикални Талибани позвали су грађане да остану код својих кућа како "не би били повређени".

У интервјуу за АП, министар унутрашњих послова Масуд Андараби рекао је да се план о безбедносним мерама током избора прави више од осам месеци.

Испред сваког од скоро 30.000 бирачких места у земљи, биће успостављена три различита кордона безбедносних снага. Прва два безбедносна прстена најближе биралишту чиниће полицајци и обавесдтајци, а у трећем кругу биће припадници авганистанске војске.

Прелиминарни резултати не очекују се пре 17. октора а коначни не пре 7. новембра. Ако ниједан кандидат не освоји 51 одсто гласова, други круг биће одржан за две недеље.