КОНТРОВЕРЗНИ телефонски разговор између америчког председника Доналда Трампа и Володимира Зеленског, председника Украјине, објављен је дан пошто су демократе у Конгресу покренуле поступак за опозив председника САД.

Прочитајте још: ИСТИНА О „УКРАЈИНАГЕЈТУ“: Зашто Трампа покушавају да избаце из Беле куће

Транскрипт садржи делове који представљају наводни "крунски доказ" демократа да је Трамп покушавао да притиском на украјинског председника злоупотреби положај и покрене истрагу против могућег противкандидата на председничким изборима, Џоа Бајдена и његовог сина Хантера.

Током разговора, Трамп помиње истрагу коју је против украјинске гасне компаније, у чијем је управном одбору седео Бајденов син, водио тамошњи тужилац.

Прочитајте још: Трампу прете опозивом због "Украјинског скандала"

"Много је приче о Бајденовом сину, као и да је Бајден зауставио истрагу, и много људи жели да сазна више о томе, тако да би било сјајно уколико можете да учините било шта са главним тужиоцем", наводи се у Транскрипту разговора Трампа и Зеленског.

Трамп је, такође, рекао и да се "Бајден хвали унаоколо како је зауставио истрагу".

"Пробајте да то испитате, јер ми звучи ужасно", наводи се у транскрипту.

Суштински, демократе окривљују Трампа да је помоћ Украјини од око 400 милиона долара замрзнуо како би издејствовао истрагу против Бајдена и његовог сина. Помоћ је у међувремену уплаћена на украјинске рачуне, а амерички председник је одбацио оптужбе да је уцењивао Зеленског.

И украјински председник је, у међувремену, одбацио спекулације да га је Трамп уцењивао.

"Нико не може да изврши притисак на мене, јер сам председник независне државе", рекао је Зеленски у Њујорку.


(rts.rs)